Obiect suspect eșuat pe țărmul Mării Negre, în zona Grindului Chituc. MApN vine cu clarificări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Un obiect suspect a eșuat pe țărmul Mării Negre, apropierea Grindului Chituc.

”Marți, 13 august, Forțele Navale Române au activat o echipă de scafandri EOD de la Centrul 39 Scafandri pentru a interveni în zona Grindului Chituc, în urma primirii, în jurul orei 9.30, a unei sesizări din partea Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța, cu privire la un obiect suspect eșuat pe țărm în această zonă.

Din examinarea fotografiilor realizate la fața locului obiectul este, cel mai probabil, o mină anti-desantare, de tipul YaRM.
Zona este monitorizată și securizată, la acest moment, de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, în vederea limitării oricărui pericol. Scafandri militari EOD din cadrul Fortelor Navale vor interveni, în cel mai scurt timp, în conformitate cu procedurile specifice, pentru clasificarea și neutralizarea minei”, conform unui comunicat al MApN.

Aceasta este a șasea mină care a fost găsită până acum pe teritoriul României. Prima mină marină, aflată în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române, a fost neutralizată de scafandrii EOD ai Centrului 39 Scafandri în martie 2022, la 70 km travers de Capu Midia.

Citește - Mină marină, semnalată în zona Costinești

Ministerul Apărării Naționale a făcut, în luna martie 2024, o misiune de cercetare în spațiul maritim din zona Constinești - Tuzla - 23 August - Mangalia.

”Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla - 23 August - Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină, informează Ministerul Apărării Naționale.

Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații.

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației.

După începerea agresiunii militare neprovocate de către Federația Rusă în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, în Marea Neagră au fost distruse 95 de mine marine, aceasta fiind, pentru Forțele Navale Române, cea de-a șasea intervenție pentru distrugerea unei mine marine care provine din raioanele maritime de la nord de România, unde se desfășoară acțiunile de război, conform unui comunicat de presă”, transmis de MApN, la vremea respectivă.

O altă mină marină, descoperită în aprilie în Tulcea

Polițiștii de la Poliția de Frontieră din Deltă au descoperit în luna aprilie 2024 o mină marină pe brațul Chilia. Dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea a fost alertat de către un echipaj al Poliției de Frontieră despre o posibilă dronă marină care a fost descoperită în dreptul km fluvial 113, în proximitatea localitatății Pătlăgeanca.

”Imediat de la primirea informației, a fost activată echipa pirotehnică în vederea deplasării la fața locului, iar conducerea Inspectoratului, prin Centrul Operațional, a informat instituțiile abilitate să intervină cu situația de fapt. De asemenea, a fost informată și Căpitănia Tulcea pentru a aduce la cunoștință ambarcațiunilor din zonă ori cele care urmează să tranziteze sectorul naval al Brațului Chilia Veche despre existența obiectului și să acorde o atenție sporită”, conform unui comunicat transmis de ISU ”Delta” al județului Tulcea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel