Obiceiurile uzuale care nu știai că îți pot distruge ficatul
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Potrivit Societății Americane de Cancer, ratele cancerului hepatic s-au triplat – iar ratele de deces s-au dublat – din 1980. 

„Persoanele cu insuficiență hepatică au mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat”, spune medicul gastroenterolog Carlos Romero-Marrero, MD. „Dar, cei mai mulți nici măcar nu știu ce cauzează insuficiența hepatică, cu atât mai puțin simptomele.” Iată câteva obiceiuri populare care pot duce la cancer la ficat, spun experții.

Consumul prea des de alcool este strâns legat de cancerul de ficat, spun medicii. 

„Există în mod clar o legătură, dar alcoolul în sine nu provoacă cancer la ficat”, spune Roderich Schwarz, co-director al Centrului pentru Tumori din Ficat și Pancreas din Roswell Park. 

„Alcoolul poate provoca leziuni hepatice cronice, inclusiv ciroză sau cicatrici ale ficatului, care este una dintre afecțiunile care pot crește riscul sau probabilitatea de cancer hepatic... Deci, riscul de cancer crește odată cu consumul excesiv de alcool, dar nu spunem: „Băutul excesiv este rău din cauza riscului de cancer la ficat”. Noi spunem: „Băutul în exces este rău pentru ficatul în general”.

Alte activități pe care trebuie să le evităm


Utilizarea steroizilor anabolizanți a fost legată de cancerul hepatic la sportivi, potrivit medicului de medicină sportivă Dr. Bob Goldman, care a scris un raport de caz publicat de Journal of the American Osteopathic Association. „Cred cu tărie că utilizarea steroizilor anabolizanți a jucat un rol esențial în decesele acestor atleți”, spune dr. Goldman. „Spun că, din punct de vedere științific, acesta este ceea ce pare să fie. Singurul moment în care poți fi sigur de cauza oricărui deces este dacă vezi cu adevărat că cineva este lovit de o mașină”.

Sexul neprotejat poate duce la infectarea cu viruși care atacă ficatul. „La nivel mondial, cel mai frecvent factor de risc pentru cancerul de ficat este infecția cronică (pe termen lung) cu virusul hepatitei B (VHB) sau virusul hepatitei C (VHC)”, potrivit Societatății Americane de Cancer. 

„Aceste infecții duc la ciroza hepatică și sunt responsabile pentru frecvența cancerului de ficat. În SUA, infecția cu hepatita C este cauza mai frecventă a HCC, în timp ce în Asia și țările în curs de dezvoltare, hepatita B este mai frecventă. Persoanele infectate cu ambele virusuri au un risc mare de a dezvolta hepatită cronică, ciroză și cancer la ficat. Riscul este și mai mare dacă sunt mari alcoolici."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel