Data publicării:
Obiceiuri pe care trebuie să le integrezi în stilul de viață pentru a menține un nivel optim al colesterolului
Toți avem colesterol în sânge, dar dacă nivelurile acestuia cresc, crește și riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Alimentația, exercițiile fizice și controlul obiceiurilor nesănătoase sunt importante pentru a ține la distanță aceste pericole.
Toți avem colesterol. Este vorba despre o substanță ceroasă prezentă în sânge, necesară pentru formarea celulelor sănătoase în organism. Cu toate acestea, nivelele ridicate de colesterol reprezintă un semnal de alarmă, deoarece pot crește riscul de a dezvolta boli cardiace.
Este ca un cerc vicios. Dacă nivelul colesterolului este ridicat, este posibil să se formeze depozite grase în vasele de sânge. În timp, aceste depozite cresc și fac mai dificilă circulația suficientă a sângelui prin artere.
Uneori, aceste depozite pot să se rupă brusc și să formeze un cheag care poate cauza un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Este important de știut că un nivel crescut de colesterol nu prezintă simptome, iar un test de sânge este singurul mod de a-l detecta, de unde importanța efectuării analizelor în mod regulat.
Colesterolul crescut poate fi moștenit, deși în general este rezultatul unui stil de viață nesănătos. De aceea, am discutat cu doctorul Guillermo José Sada Castillo, specialist în Endocrinologie și Nutriție și purtător de cuvânt al companiei farmaceutice Lanier Pharma, pentru a ne explica detaliat riscurile colesterolului și modalitățile de prevenire și tratament.
Principalele riscuri
Având nivelul colesterolului rău ridicat, în mod constant, poate duce la multe complicații, atacul de cord și accidentul vascular cerebral fiind printre cele mai periculoase. Conform Societății Spaniole de Cardiologie (SEC), colesterolul crescut este responsabil pentru 60% din bolile de inimă, devenind unul dintre principalii factori de risc cardiovascular.
Pentru doctorul Sada Castillo, cea mai eficientă modalitate de control al acestei patologii în stadiile sale incipiente este "schimbarea stilului de viață în unul mai sănătos și activ".
El avertizează asupra riscurilor: "Colesterolul rău ridicat în sânge este unul dintre principalii factori de risc cardiovascular, deoarece este vorba despre formarea unor depozite de grăsime localizate pe pereții vaselor de sânge, care irigă organe de importanță vitală. De asemenea, este important de menționat că LDL sau colesterolul rău, precum și trigliceridele, pot fi dăunătoare sănătății dacă se găsesc la nivele ridicate în sânge, deoarece pot crește riscul de boală cardiacă, accident vascular cerebral sau pancreatită".
Creșterea colesterolului ne poate afecta la orice vârstă
După cum explică expertul, nivelurile de colesterol pot fi afectate de factori pe care nu îi putem controla, precum vârsta, sexul sau istoricul genetic. "Pe măsură ce femeile și bărbații îmbătrânesc, crește și probabilitatea de a avea niveluri crescute de colesterol în sânge. În același timp, genetica determină parțial cantitatea de colesterol produsă de organismul nostru".
Cu toate acestea, creșterea colesterolului este o afecțiune care ne poate afecta în orice etapă a vieții. "Această condiție, numită dislipidemie, este asociată cu apariția a numeroase afecțiuni cronice precum obezitatea, hipertensiunea și diabetul zaharat".
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Obiceiuri pe care trebuie să le adoptăm
Potrivit doctorului Sada, alimentația este unul dintre principalii factori pe care trebuie să îi avem în vedere pentru a controla colesterolul ridicat. Alte obiceiuri sănătoase de adoptat ar fi:
Elaborarea unui plan de activitate fizică
"A face sport nu înseamnă să petreci ore lungi antrenându-te sau să participi la competiții. Deși este recomandabil, este important să îl adaptezi la caracteristicile și capacitățile tale fizice. Încearcă să urmezi o activitate constantă, precum plimbări sau jogging", explică medicul.
Evitarea consumului nociv de alcool și tutun
"În mod specific, alcoolul crește tensiunea și trigliceridele în sânge; pe de altă parte, fumatul crește riscul cu până la 70% în rândul fumătorilor de a dezvolta o posibilă boală cardiovasculară și, prin urmare, de a avea colesterolul ridicat", a spus doctorul Sada.
Reducerea situațiilor de stres
"Trebuie să ne amintim că în fiecare zi inima noastră poate fi afectată de situații pe care nu le putem controla singuri. Este important să ne dedicăm timp pentru a avea grijă de sănătatea noastră mintală și emoțională", mai spune medicul.
Consumul de suplimente naturale
Potrivit doctorului, componente precum Omega 3 marin, usturoiul negru sau cereale naturale precum orzul sau ovăzul ajută la reducerea nivelurilor de colesterol și trigliceride în sânge. "Consumul de suplimente sau medicamente care să crească colesterolul bun (HDL) sau să reducă colesterolul rău (LDL), întotdeauna sub supravegherea unui profesionist acreditat", insistă el.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Rolul crucial al alimentației
"Alimentația este unul dintre pilonii cheie în controlul nivelului de colesterol în sistemul nostru", afirmă doctorul Sada. De exemplu, pentru a reduce nivelurile de colesterol în sânge, avem nevoie de alimente:
- Cu o cantitate ridicată de fibră solubilă și pectină, deoarece acestea se leagă de colesterol în intestin, favorizând eliminarea acestuia prin fecale.
- Cu acizi grași polinesaturați, deoarece aceștia reduc nivelurile de colesterol, precum și steroli, care sunt compuși vegetali care împiedică absorbția colesterolului la nivelul intestinului.
- Avocado, cereale, nuci sau leguminoase sunt perfecte în orice rețetă, la fel ca și chia, semințele de in sau legumele verzi, precum spanacul, lucerna sau rucola.
Ajută suplimentele alimentare?
Expertul confirmă că anumite tipuri de cancer, diabet zaharat și boli coronariene și renale pot fi prevenite sau îmbunătățită simptomatologia lor prin utilizarea moderată și conștientă a anumitor suplimente naturale. "Cu toate acestea, întotdeauna trebuie să se ia în considerare utilizarea acestor suplimente în cadrul practicii altor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi o alimentație echilibrată, exerciții moderate și gestionarea eficientă a stresului", spune medicul.
Înainte de a consuma un supliment alimentar medicul recomandă:
- Consultarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru a evalua nevoile individuale.
- Selectarea suplimentelor de la mărci de încredere și recunoscute care respectă standardele de calitate și siguranță.
- Nu depășiți dozele recomandate, deoarece acest lucru poate fi dăunător sănătății.
- Fiți precauți și asigurați-vă că suplimentele pe care le luați sunt lipsite de substanțe interzise.
- În timpul sarcinii și alăptării este nevoie de precauție suplimentară la administrarea suplimentelor deoarece acestea pot afecta fătul sau bebelușul.
- Persoanele cu alergii sau intoleranțe la anumite ingrediente prezente în suplimente ar trebui să evite utilizarea acestora. Pentru acest lucru, este esențial să citiți cu atenție etichetele și să vă asigurați că suplimentul nu conține ingrediente care ar putea cauza reacții adverse.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @inkakot
Sfat
"Dacă faceți parte din categoria persoanelor cărora le este dificil să facă sport, în special în sezonul rece, recomand să începeți cu exerciții aerobice, precum înotul, ciclismul sau dansul. 30 până la 45 de minute vor fi suficiente pentru ca organismul să simtă efectele mișcării. De asemenea, puteți combina aceste exerciții cu exerciții de forță, precum genuflexiunile, urcarea și coborârea scărilor sau ridicarea greutăților, în funcție de condiția fizică actuală și considerațiile privind sănătatea", încheie medicul, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News