Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitoriu sau definitiv

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Obiceiul banal care duce la AVC îl avem cu toții, zi de zi. Medicul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă, în special în cazul persoanelor care au și alte comorbidități, precum diabet sau colesterol ridicat.

O simplă ceartă poate să declanșeze un accident vascular cerebral care să fie fatal. Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum o simplă ceartă poate declanșa un AVC care să fie fatal.

"De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitoriu sau definitiv. Este adevărat. Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut", a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Cearta, factor declanșator pentru AVC

Un studiu publicat în revista Neurology, publicația științifică a Academiei Americane de Neurologie, sugerează că furia și alte emoții negative pot fi declanșatoare pentru accidentul vascular cerebral ischemic. Studiul a constatat că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral aveau mai multe șanse să fi experimentat furie sau emoții negative în două ore înaintea accidentului vascular cerebral decât în aceeași perioadă a zilei de dinainte de eveniment.

Aceștia aveau mai multe șanse să reacționeze rapid la un eveniment brusc, cum ar fi să se ridice brusc din pat după ce au auzit că un nepot a căzut și plânge sau să se ridice în picioare brusc după ce au auzit un zgomot neașteptat. De asemenea, persoanele intervievate aveau mai multe șanse să fi experimentat furie, emoții negative sau schimbări bruște în poziția corpului în două ore înaintea accidentului vascular cerebral decât în mod obișnuit în anul precedent evenimentului.

”Știm multe despre factorii de risc care fac ca oamenii să fie mai predispuși să aibă un accident vascular cerebral în viața lor, cum ar fi fumatul și tensiunea arterială crescută, dar până acum nu am avut informații despre ce provoacă un accident vascular cerebral să apară la un moment dat”, a declarat autoarea studiului, Silvia Koton, PhD, MOccH, RN, de la Universitatea Tel Aviv și Centrul Israelian pentru Controlul Bolilor.

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel