Data publicării:

Obezitatea infantilă, primele semnale de alarmă. Consilier nutriționist: De ce s-a îngrășat? Trebuie să identificăm și factorii care au dus la această îngrășare

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Consilierul nutriționist Anca Cooney Soare și psihologul Renata Iancu au vorbit despre obezitatea infantilă.

Obezitatea infantilă este tot mai prezentă în lume, inclusiv în rândul copiilor români, iar potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2020, 30% dintre copiii cu vârste de 7-9 ani erau supraponderali sau chiar obezi.

Cum se calculează matematic dacă copilul este obez

”Obezitatea la copii și adolescenți este reprezentată de un exces de greutate. Asta înseamnă, de fapt, obezitatea raportată la vârstă și înălțime. Această obezitate se calculează în funcție de Indicele de Masă Corporală. IMC este cel care ne spune în ce categorie se încadrează copilul respectiv, fie că este normoponderal sau supraponderal. La copii este puțin diferit, interpretarea realizându-se cu ajutorul funcției de repartiție. 

Un copil obez are un IMC în jur de 95, adică valoarea funcției de repartiție este 95. Acest IMC se calculează în baza greutății actuale, care este împărțită la înălțime înmulțit cu doi. Astfel, să spunem că pentru un copil de 10 ani, care are o greutate de 36 de kg și o înălțime de 1,42 m, IMC este 17,86. Există niște tabele de creștere, care au fost emise de OMS, iar conform IMC, la copil îi corespunde o percentilă.

O percentilă sănătoasă înseamnă că trebuie să ne încadrăm între 80 și 95. Asta înseamnă o greutate normală. La tot ce trece de 95 ne confruntăm cu obezitate”,a explicat Anca Cooney Soare, consilier nutriționist, definiția obezității infantile în cadrul emisiunii Părinți Prezenți de la DC News, DC News TV și Părinți și Pitici.

Cum se tratează psihologic obezitatea

Din punct de vedere psihologic, obezitatea infantilă este ”o afecțiune care trebuie tratată multidisciplinar”, susține psihologul Renata Iancu, în cadrul aceleiași emisiuni.

”Nutriționistul oferă sfaturi nutriționale, iar psihologul merge pe schimbarea comportamentului pe termen lung. Din punctul meu de vedere, această echipă, nutriționist - psiholog, poate ajuta și îndruma părinții și familia către un stil de viață sănătos”, a mai spus psihologul. 

Care sunt primele semnale de alarmă 

Întrebată de către realizatoarea emisiunii care sunt semnalele de alarmă la care ar trebui să reacționeze părinții, dar și că ”gras și frumos” sau că ”este în creștere” nu mai sunt niște puncte de reper în educația actuală, Anca Cooney Soare a afirmat că un prim semn este creșterea în greutate, „dar și identificarea Indicelui de Masă Corporală, pentru a identifica dacă micuțul are o greutate normală”. „dacă se încadrează între 5 și 85, înseamnă că el are o greutate normală. Peste 95 este obez”, a adăugat ea.

„Atunci, putem apela la medicul pediatru care ne poate face niște recomandări. Ne poate îndrepta către un nutriționist, care să ne ajute. Vreau să văd și eu greutatea copilului meu, se încadrează într-o greutate normală, raportată cu înălțime și vârstă? Identificând acest lucru, cu ajutorul nutriționistului, ne dăm seama.

Primul semn: creșterea în greutate, asta este clar. Grăsimea în jurul taliei. Observăm că are puțină burtică. E clar că s-a îngrășat. De ce s-a îngrășat? Trebuie să identificăm și factorii care au dus la această îngrășare. Poate o alimentație dezechilibrată, poate lipsa de mișcare, poate consumul prea mare de carbohidrați, prăjituri, chips-uri, covrigi, înghețată, ciocolată. Adică trebuie identificat exact.

De exemplu, dacă micuțul se plânge de dureri articulare e clar că este o obezitate în exces. Dacă sunt probleme de respirație, căci grăsimea apasă pe plămâni, poate să apară și apneea în somn”, a mai spus Anca Coonney Soare, subliniind că identificarea greutății este primul lucru pe care părinții sau aparținătorii trebuie să îl facă.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel