Data publicării:

Obama s-a întors pe scenă, încercând să-i ofere Kamalei Harris victoria în alegerile din 2024. Cum a încercat fostul președinte să obțină voturile americanilor pentru democrați

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Barack Obama a început în forță campania pentru democrați.

Exact acum 16 ani, Barack Obama străbătea Ohio într-un turneu cu autobuzul, electrizând mulțimi uriașe și încheind cu hotărâre victoria sa răsunătoare în alegerile din 2008.

Într-o altă noapte de octombrie, joi, fostul președinte în vârstă de 63 de ani s-a întors pe scenă, cu un imens steag american ca fundal, încercând să-i ofere lui Kamalei Harris ceea ce până acum a avut dificultăți să realizeze singură — să asigure victoria în alegerile din 2024.

Obama a schimbat Ohio, care a încetat să mai fie un stat prezidențial contestat de îndată ce a părăsit Casa Albă, cu un stat potențial decisiv, Pennsylvania. Faptul că profetul speranței și schimbării din 2008 este încă cel mai eficient orator politic al partidului său, la patru alegeri prezidențiale distanță, este o acuzație adusă democraților. Dar urgența mesajului său din Pittsburgh spune o poveste mai recentă — nemesisul său, Donald Trump, ar putea fi pregătit pentru o întoarcere în Biroul Oval.

"Nu avem nevoie de încă patru ani de aroganță, stângăcie, stridență și diviziune. America este pregătită să întoarcă pagina"

„Nu avem nevoie de încă patru ani de aroganță, stângăcie, stridență și diviziune. America este pregătită să întoarcă pagina”, a spus Obama. „Suntem gata pentru o poveste mai bună, una care ne-a ajutat să colaborăm în loc să ne întoarcem unii împotriva altora. Pennsylvania, suntem pregătiți pentru președinta Kamala Harris.”

Uneori, este nevoie de un fost președinte pentru a oferi claritatea argumentului pe care un candidat prins într-o cursă amară nu-l poate face singur. Acest lucru s-a întâmplat înainte — în 2012, când Bill Clinton a preluat mesajul vag al lui Obama pentru realegere și a creat o rațiune pentru alegătorii obosiți de haosul economic pentru a-l trimite înapoi la Casa Albă.

Joi, Obama a prezentat un 'tablou șocant' al lui Trump ca o amenințare malițioasă, ridicolă și incompetentă, în timp ce încerca să construiască o retorică pentru alegătorii care se simt nesiguri din punct de vedere economic să voteze pentru Harris, care face parte deja dintr-o administrație aflată la putere.

„Sunt tipul cu speranța și schimbarea, așa că înțeleg că oamenii se simt frustrați, simțind că putem face mai bine”, a spus Obama. „Ceea ce nu pot înțelege este de ce cineva ar crede că Donald Trump va schimba lucrurile într-un mod care este bun pentru voi, Pennsylvania. Nu înțeleg asta.”

Democrații încep să-și facă griji cu privire la șansele lui Harris

Apelul lui Obama pentru Harris, într-un stat care i-ar putea distruge speranțele de a ajunge la președinție, vine într-un moment în care democrații sunt îngrijorați că avântul ei inițial, după ce a preluat campania de la președintele Joe Biden, s-a diminuat, lăsând, în cel mai bun caz, alegerile generale – probabil cele mai critice din ultimele decenii – ca fiind un joc de noroc, cu mai puțin de o lună înainte.

„Este conștient de cât de strânsă este această cursă”, a declarat pentru CNN Kayla Tausche o sursă familiarizată cu declarațiile lui Obama. Fostul președinte l-a ridiculizat constant pe Trump, întrebând dacă succesorul său a schimbat vreodată o roată sau un scutec. Democratul i-a condamnat mandatul unic și politicile de la graniță, pe care le-a descris drept „răutăcioase și urâte”.

Apariția lui Obama, un moment care închide cercul, având în vedere că Harris a bătut la uși pentru el în Iowa, înainte de alegerile din 2008, a avut și o semnificație personală mult mai profundă. Cei doi președinți, al 44-lea și al 45-lea, au dus o dispută politică de peste un deceniu, încă de când Trump a construit fundația mișcării sale populiste pe afirmații potrivit cărora Obama nu s-ar fi născut în Statele Unite. Mișcarea „birtherism” a fost primul semn al politicilor lui Trump, formată din insinuări rasiale și neadevăruri, care a atins noi culmi în alegerile din 2024.

Mai exact, conflictul dintre Obama și Trump ajută la explicarea politicii din ultimii 15 ani în Statele Unite.

Cel de-al 44-lea președinte a anunțat o nouă coaliție democratică multirasială, tânără și diversă din punct de vedere social, construindu-și imaginea de lider care căuta, cel puțin retoric, să depășească unele dintre cele mai profunde diviziuni ale națiunii. Trump, în schimb, a creat o politică de reacție în urma primului mandat al unui președinte de culoare, folosind apeluri rasiale și zelul unui lider asertiv pentru a demoniza opozanții, construind astfel o mișcare politică la fel de durabilă ca cea a lui Obama. În multe feluri, alegerile care urmează reprezintă o nouă bătălie între aceste două ideologii, iar moștenirea lui Obama, inclusiv semnătura sa în domeniul reformei sănătății, cunoscută ca Affordable Care Act, ar putea depinde de victoria lui Harris.

Obama îl critică pe Trump pentru teoriile conspirației despre uragane

Fostul președinte l-a acuzat joi pe Trump că încalcă valorile fundamentale americane. „Acestea nu obișnuiau să fie valori republicane sau democrate. Obișnuiam să avem dezbateri despre politica fiscală și politica externă, dar nu aveam discuții despre dacă trebuie să spui sau nu adevărul,” a spus el.

Obama l-a criticat dur pe Trump pentru afirmațiile sale false că administrația Biden ar fi refuzat ajutorul pentru uragan în zonele republicane. „Vei avea lideri care încearcă să ajute și apoi ai un tip care pur și simplu minte despre asta ca să obțină puncte politice, iar asta are consecințe,” a declarat Obama. „Când a devenit asta acceptabil?”

Însă campania lui Trump nu renunță la afirmațiile care au fost demontate chiar de mulți oficiali republicani de stat și locali. „Există mulți oameni care ar fi putut fi ajutați, multe vieți care ar fi putut fi salvate, dar nu au fost, și sunt multe detalii care trebuie clarificate,” a spus joi senatorul JD Vance, nominalizat la vicepreședinția GOP.

Strategie pentru Harris în finalul campaniei electorale

Declarațiile lui Obama s-au adresat în special republicanilor tradiționali care ar putea să dezaprobe comportamentul lui Trump, precum și bărbaților care formează baza de putere a fostului președinte.

Anterior, Obama încercase să consolideze un alt electorat tradițional democrat — bărbații de culoare, a raportat Edward-Isaac Dovere de la CNN. La un birou de campanie al lui Harris, Obama s-a întrebat dacă reticența unor „frați” de a sprijini candidatul democrat ar avea legătură cu sexismul.

Cu toate acestea, fostul președinte poate face doar atât. El nu este pe buletinul de vot și, în ciuda atractivității sale constante pentru democrați, el aparține trecutului. Și în trecut, atracția sa deosebită nu a fost întotdeauna transferabilă altor democrați. A muncit din greu pentru a o sprijini pe Hillary Clinton, care a fost învinsă în 2016. O mare întrebare acum este dacă Harris, care și-a bazat campania pe schimbarea generațională și pe biografia sa, poate construi pe criticile lui Obama la adresa lui Trump pentru a-și formula propriul argument final, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel