Urmărește emisiunea live
Obama listează 9 aliați pentru zdrobirea jihadiștilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele Barack Obama a listat nouă aliați care vor ajuta la demantelarea și zdrobirea Statului Islamic în Irak și Siria (ISIS) și a creionat o strategie militară coordonată care amintește de războiul împotriva teroriștilor elaborat de predecesorul său, George W. Bush, în urmă cu peste un deceniu, scrie New York Times .

Obama a declarat că eforturile SUA constau în atacuri aeriene împotriva liderilor și a pozițiilor ISIS și consolidarea grupurilor de rebeli moderați din Siria. El a prezentat o listă de guverne-prietene care se vor implica în lupta împotriva jihadiștilor suniți.

Diplomați și oficiali ai apărării din SUA, Marea Britanie, Franța, Australia, Canada, Germania Turcia, Italia, Polonia și Danemarca vor participa la o strategie în două etape: întătirea aliaților din Irak și Siria și bombardarea militanților suniți. Un consilier al secretarului american pentru Apărare, Chuck Hagel, a dezvăluit anterior că liderii acestei "coaliții nucleu" au avut o întâlnire separată la summit-ul NATO, unde au discutat despre planul de luptă împotriva jihadiștilor.

Jurnalist american decapitat: Forțele speciale au eșuat să-l salveze

Obama este presat să articuleze o strategie de neutralizare a ISIS, care deja a proclamat un califat fără granițe și a dat dovadă de un comportament barbar, după ce, între altele, a filmat decapitarea unui jurnalist american. 

Săptămâna trecută, Obama a admis că SUA nu are o strategie de contraatac, dar la summitul NATO liderul american a expus schița unui plan de stopare a jihadiștilor.

"La început le forțezi retragerea, le degradezi sistematic capabilitățile, le restrângi scopul acțiunii, micșorezi spațiul teritoriului pe care îl controlează și apoi preiei conducerea. Și, peste ceva timp, nu vor mai fi capabili să execute aceleași tipuri de atacuri teroriste pe care le lansau odată", a declarat Obama la summitul NATO.

"Vom degrada și în final învinge ISIL așa cum am făcut cu Al Qaeda", a arătat Barack Obama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel