Rusia, avertisment pentru Europa de Est: Răspundem militar!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Rusia consideră orice extindere a forțelor NATO în apropierea granițelor sale drept o "demonstrație de intenții ostile" și va lua măsurile politice și militare necesare pentru a-și asigura securitatea, a declarat, luni, un înalt oficial rus.

Avertismentul diplomatului rus a fost lansat după ce președintele SUA, Barack Obama, în timpul unei vizite oficiale în Polonia, a dezvăluit planul de alocare a unui miliard de dolari pentru antrenamentele și rotația trupelor americane din Estul Europei. 

"Nu putem vedea consolidarea puterii militare a Alianţei Nord-Atlantice la frontierele Rusiei altfel decât ca pe o demonstraţie a intenţiilor ostile", a afirmat Vladimir Titov, adjunctul ministrului rus de Externe, pentru Interfax.

"Ar fi greu să vedem o consolidare substanţială a forţelor militare NATO în centrul şi estul Europei, chiar şi într-un sistem de rotaţie, altfel decât ca pe o încălcare directă a prevederilor Actului fondator din 1997 între Rusia şi NATO", a subliniat Titov, citat de Reuters.

Obama nu a precizat dacă aceste fonduri vor fi folosite pentru instalarea unor baze permanente în țările est-europene, dar este greu de crezut că suma de un miliard ar fi suficientă pentru asemenea acțiuni. SUA a spus însă că o parte din această sumă urmărește să crească capacitatea militară a țărilor de la granița Rusiei care nu sunt membri NATO, precum Ucraina, Georgia și Moldova.

"Vom fi forţaţi să luăm toate măsurile politice şi militare pentru a ne garanta în mod credibil securitatea", a subliniat diplomatul.

Rusia a contestat îndelung extinderea NATO către Est, pe care o vede drept o amenințare la propria securitate.

Citește și: Obama, anunț major în Polonia, care vizează și România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel