Data publicării:

"Oare m-am îngrășat de la glandă?". Dr. Ruxandra Dobrescu atrage atenția: Prea ne chinuim...

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a vorbit despre cauzele acumulării de kilograme în plus. 

"Hai să vorbim un pic despre kilograme, că prea ne chinuim cu ele și ele cu noi! Kilogramele în plus ar trebui să ne “deranjeze” nu din motive estetice, ci pentru ca atrag după ele o mulțime de complicații și probleme medicale asociate: diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemii, risc de infarct miocardic, creșterea riscului de cancer. Din ce în ce mai multe persoane suferă de obezitate la nivel mondial: se estimează că în țările civilizate aproximativ 20% din populație este obeză și procentul urcă până la 40% în Statele Unite.

De ce apare obezitatea

Ca să înceapă să se depună kilogramele, este nevoie ca energia pe care o obținem din ceea ce mâncăm (calorii) să fie mai multă decât ceea ce consumăm prin activitate fizică și metabolism bazal. De cele mai multe ori cauza kilogramelor în plus o reprezintă stilul de viață dezordonat, sedentar și alimentația nepotrivită: fast food, băuturi bogate în zahăr, dulciuri/ produse de patiserie.

Este important și fondul genetic, nu toți suntem la fel de predispuși pentru îngrășare! În plus, unele familii au tendința de a avea kilograme în plus nu doar datorită genelor comune, ci și pentru că au aceleași obiceiuri alimentare proaste și un stil de viață similar!

Unele medicamente cresc pofta de mâncare și duc la creștere în greutate (de exemplu unele medicamente antidepresive, antipsihotice, antidiabetice sau steroizi).

Unele afecțiuni endocrine duc la creștere în greutate, așa că, în unele situații, este importantă evaluarea endocrinologică pentru identificarea și corectarea cauzei!", a explicat Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

"Nu există ceaiuri, suplimente care să facă să dispară în câteva zile kilogramele acumulate"

"Uneori, kilogramele astea adunate pot fi din cauza unui dezechilibru hormonal și cele mai frecvente cauze sunt sindromul de ovar polichistic, excesul de cortizol din sindromul Cushing și într-o oarecare măsură hipotiroidismul.

Frecvent, kilogramele încep să se acumuleze după intrarea la menopauză și au legătură, pe de o parte, cu scăderea secreției de estrogen și pe de alta cu sedentarismul și scăderea masei musculare.

Indiferent de cauză, obezitatea poate însă să ducă la complicații metabolice și apariția sau agravarea unor dezechilibre hormonale. Este important să mergem și la un control endocrinologic. Dacă se identifică o cauză endocrină, cauza asta trebuie tratată. Dacă nu se identifică o cauză endocrină, înseamnă că problema majoră este legată de stilul de viață, care trebuie corectat.

Nu există nici ceaiuri, nici suplimente de vreun fel care să facă să dispară în câteva zile kilogramele acumulate în mulți ani de viață nesănătoasă. Nici dietele de niciun fel nu sunt o soluție bună. Dacă sunt foarte restrictive, da, poți să slăbești pe moment câteva kilograme, în primele zile, pentru că se elimină din retenția de apă și se elimină conținutul intestinal. Apoi, începe să se piardă ceva-ceva țesut adipos, dar din păcate începe să se piardă și mușchi, care se reface mult mai greu. Iar o masă musculară redusă înseamnă și metabolism mai lent, deci te vei îngrășa mai ușor mai târziu.

Soluția este să avem grijă de noi. Nu e simplu, știu, dar se poate! Avem grijă să mâncăm corect și echilibrat, să dormim suficient, să facem mișcare cât mai regulat și, dacă nu reușim pe cont propriu, luăm legătura cu un nutriționist", a mai scris Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel