Oana Stănciulescu, propunerea lui Iohannis pentru CNSAS. Aviz favorabil! Totul despre celebra jurnalistă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Comisiile juridice parlamentare reunite au avizat favorabil joi candidatura Oanei Stănciulescu, propusă de preşedintele Klaus Iohannis pentru Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Comisiile juridice parlamentare reunite au avizat favorabil joi candidatura Oanei Stănciulescu, propusă de preşedintele Klaus Iohannis pentru Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Comisiile juridice parlamentare reunite au avizat favorabil joi candidatura Oanei Stănciulescu, propusă de preşedintele Klaus Iohannis pentru Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Oana Stănciulescu candidează pe locul rămas vacant în urma demisiei din Colegiu a Alexandrei Toader. Parlamentarii juriști au stabilit că ea îndeplineşte condiţiile pentru a ocupa acest post.

Raportul comisiilor urmează să fie transmis plenului Parlamentului pentru vot.

Cine este Oana Stănciulescu. Jurnalista a debutat în presă în 1990 la cotidianul Dreptatea

Oanei Stănciulescu a ocupat mai multe poziții importante în presă după Revoluție. Ea a început în 1991 ca reporter la Dreptatea și apoi la România Liberă. Între 1994 – 1999 a fost redactor la Ziarul Ziua, apoi redactor la Academia Catavencu și redactor-șef la emisiunea lui Florin Calinescu.

Între 1997 – 1999 a fost ziarist la BBC iar, apoi, încă un a de zile a fost editor, sef sectie politic la PRO TV. A ocupat apoi încă doi funcția de redactor-sef adjunct la Evenimentul Zilei și consilier la Institutul Diplomatic Roman.

Ulterior, între 2009 – 2010 a fost redactor-sef la Cotidianul, iar între 2010 – 2011 a fost realizator si analist la Realitatea TV.

Urmărorii patru ani i-a petrecut la Antena 3. Astfel, între 2011 – 2015 a fost realizator și analist la acest post de televiziune. Din 2013 a activat la Expres Magazin și a avut mai multe apariții TV.

DC News reia un interviu mai vechi cu Oana Stănciulescu:

DC News: Cum era presa în 1990 când ați debutat la ziarul "Dreptatea" față de presa actuală?

Oana Stănciulescu: În primul rând, în 1990 era presă. Erau mai multe ziare și mai puține televiziuni. Chiar dacă era început de democrație, lucrurile erau mai simple și mai corecte decât acum. Publicitatea era transparență și pe față. Existau fonduri pentru presă. Toată lumea știa de unde sponsorizată presa. În prezent... este o mare problemă legată de finanțarea presei. Presa a fost instituția cea mai atacată pentru că era mult prea puternică în 1990. La acea vreme, ziarele erau foarte puternice. Se vindeau sute de mii de exemplare. Cred că nici politicienilor și nici patronilor nu le-a plăcut acest lucru așa încât presa a fost îngrozitor de încercată și atacată încercându-se șubrezirea sa.

DC News: Când s-a produs această șubrezire?

Oana Stănciulescu: S-a întâmplat în timp; nu de pe o zi pe alta. S-a întâmplat din cauză că ziarele nu mai au fonduri, publicitatea este din ce în ce mai puțină și nu a existat o preocupare pentru presă. Mulți politicieni au fost deranjați de presă. În România nu există cultul presei libere așa cum există în țările cu democrație consolidată. În țara noastră, atunci când un politician este criticat de presă... el crede că îi este dușman. În Marea Britanie, presa este ajutată de către putere. Nu se concepe ca presa sau opoziția să nu fie puternice în țările cu democrație consolidată. Noi nu am învățat că drumul spre democrație trece prin presă și cu ajutorul presei. Nu există democrație adevărată fără presă puternică și liberă. Aici avem o problemă. Suntem la început... Ca atare, oamenii au încercat să subordoneze presa prin diverse mijloace în loc să întărească presa cum s-a întâmplat acum câțiva ani în Franța. Când presa a avut problemele financiare, guvernul a dat ajutoare de la stat. Într-o democrație nu se concepe să nu existe presă sau să existe presă slăbită. Pe când în România... se cam dorește acest lucru.

DC News: Credeți că presa se va desființa sau se va reseta?

Oana Stănciulescu: Doamne ferește, nu vorbim de presă desființată! Mereu a existat, chiar dacă uneori e manipulată. Nu concepem așa ceva pentru că nu am mai trăi într-o democrație. Presa ar trebui ajutată și susținută și ar trebui să existe o dezbatere reală în societate cu privire la acest lucru. Așadar: presa nu se va desființa și sperăm să fie întărită în următorii ani. Și în alte țări presa este încercată... s-au redus salariile și au apărut alte probleme, dar funcționează foarte bine.

DC News: Ce este cel mai greu lucru în presă?

Oana Stănciulescu: Nu știu care este cel mai greu lucru din presă. Poate pentru unii jurnaliști, cel mai greu lucru este să reziste tentanției și să fie corecți. Poate că sunt prea multe tentanții în jurul ziariștilor. Este foare greu ca jurnalist să ții linia dreaptă și să ignori și ce vrea politicianul, și ce vrea patronul pentru că riști foarte mult. Este un preț pentru asta. Cel mai greu lucru este să încerci să nu faci compromisuri cu principiile tale cele mai importante. Când ești jurnalist nu trebuie să te abați de la lucrurile importante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel