Stănciulescu: Guvernul vrea Sportul probă obligatorie la Bac
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Oana Stănciulescu
WhatsApp
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Jurnalista Oana Stănciulescu scrie, într-un text pentru DCNews, despre intenția guvernului PSD-ALDE de-a introduce sportul ca probă obligatorie la Bacalaureat, dar și "în mediul universitar". Zilele trecute, ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că din acest an elevii din clasa a V-a vor avea manuale de Educație fizică și sport.

Deținutul politic Paul Andreescu, actualul preşedinte al A.F.D.P.R.-Constanţa, relatează o întâmplare din temnița Gherla, unde gardianul nu reușea să înțeleagă cum să-i încoloneze pe deținuții politici. Le ordona să se încoloneze câte doi, însă rămânea unul singur în afara coloanei. A încercat mai multe variante, inclusiv „pe de patru”. Tot nu ieşea. La un moment dat, unul dintre deținuții politici a încercat să-i explice că brigada lor e fără soţ: “Bandit, când vorbeşti cu mine să taci!”, i-a replicat enervat gardianul.

Mi-am amintit această relatare după ce am citit că domnul ministru al Educației vrea manual de Educație fizică și sport pentru clasa a V-a, care să-i învețe pe elevi „Formații de adunare în linie pe un rând și pe două rânduri și poziția fundamentală stând și derivatele acesteia”. Am citat din manualul pus la dispoziție cu inconștiență de ministru. Pentru a înțelege mai bine definiția teoretică a „adunării pe un rând” este prezentată și o fotografie în care o echipă de fotbal este aliniată, pe un rând, evident, la mijlocul terenului. Mă tot întreb de ce trebuie o lecție teoretică pentru a le spune unor copii să se alinieze. Pun pariu că în epoca internetului, invențiilor, TGV-ului, călătoriilor pe Marte, când hakerii români, toți tineri, sparg adrese de mail de la Casa Albă, o să se descurce și cu adunarea pe un rând.

Că domnul ministru al Educației amintește de un torționar analfabet e trist, dar că PSD  promite în programul de guvernare că va introduce sportul obligatoriu la examenul debacalaureat este halucinat. Programul de guvernare PSD-ALDE, votat de Parlament, mai prevede și introducerea orelor de sport și la facultăți. Evident, urmează să apară și manualele, apoi examenele și profesorii care să corecteze tezele la sport.

“Introducerea la Bacalaureat a unei probe obligatorii la disciplina Educație fizică;
Pentru mediul universitar: minimum 2 ore/săptămână și 2 ore de colectiv sportive;”, se arată în programul de guvernare PSD-ALDE.

Revenind la manualul lui Pop, din câte am citit, nu se alege nimeni nici cu ceva educație, că doar se numește de educație fizică, nici cu ceva genoflexiuni, fiind lecții teoretice. Rămâne un mister când și dacă se mai face și sport.

Pentru edificare, iată un exercițiu din manualul de sport:

„Exercițiu – Găsește perechea potrivită

Element tehnic dificil

Încălțăminte nepotrivită

Mers pe vârfuri,

Bătături etc etc”

S-au spus multe lucruri haioase, ironice, deștepte, despre această idee măreață – de la faptul că manualul lui Pop seamănă cu o oră de teleshoping tv, până la întrebările de bun simț - cine va încasa potul cel mare, pentru cine este această dedicație, de ce nu reacționează breasla și, mai ales, copiii când mai fac sport?

Eu mă întreb de ce domnul ministru nu este preocupat și îngrijorat de faptul că programa școlară prevede doar o oră de istorie, insuficientă și să le rostești numele domnitorilor, războaielor, bătăliile, revoluțiile românilor, numele eroilor, deținuților politici, Regilor etc. De ce nu se dorește să se facă măcar două ore de Istorie în școli? Am întâlnit elevi care sigur știau să se încoloneze pe un rând, dar nu auziseră de Maniu, Brătianu, Take Ionescu, Titulescu, Iorga etc. Cine are interes să arunce școala românească în aer?

Și o altă întrebare la care aștept o mână de ajutor – este vorba de prostie sau despre ceva mai îngrijorător?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel