Oana Stănciulescu: Este singurul om care a făcut ceva până în acest moment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Marea Unire
Marea Unire
Jurnalista Oana Stănciulescu atrage atenția, într-un text scris pentru DCNEWS, asupra pericolului în care se află sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, după mai multe bâlbe ale autorităților. Singura certitudine - acțiunile unor sufletiști, așa cum este și profesorul Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice, care prin cartea pe care o lansează marți aduce un omagiu făuritorilor Unirii.

Aniversarea unui secol de la Marea Unire este pusă sub semnul întrebării, după bâlbele instituțiilor statului român, care fac ceea ce au făcut în ultimii 27 de ani, adică nimic. Nici un semn încurajator nu vine dinspre această zonă. Mai mult chiar, este o mare rușine ca anul viitor să sărbătorim o sută de ani de la Marea Unire, iar casele celor doi artizani politici - Ionel Brătianu și Iuliu Maniu - să fie părăsite. Statul român nu a fost în stare să dea dovadă de respect pentru înaintași și să se îngrijească de Așezămintele Ionel Brătianu, din buricul Bucureștiului, care se degradează pe zi ce trece. Biroul primului ministru care a modernizat România este invadat de mucegai, igrasie și gunoaie. Lucrurile nu stau diferit nici în ceea ce-l privește pe alt prim ministru al României, Iuliu Maniu, chiar dacă acum Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Salaj, este monument istoric, înscris în Lista monumentelor istorice cu codul SJ-II-m-B-05012. Din păcate însă nu este funcțională.

Așadar, în acest moment pare că aniversarea Centenarului este lăsată în seama cetățenilor. Profesorul Nicolae Noica a înțeles acest lucru și a început să pregătească Centenarul pe persoană fizică, fiind printre puținii care a întreprins ceva în acest sens. Fost ministru al Lucrărilor Publice, Nicolae Noica lansează marți cartea “Ion I. C. Brătianu, inginer constructor și om de stat”, ca omagiu al Unirii de la 1 Decembrie 1918 și al oamenilor de stat care au făcut posibil acest deziderat.

Cartea are 175 de pagini și este scoasă la editura Vremea. Nicolae Noica aduce din arhive dovezi extraordinare despre viața familiei Brătianu, din care străbate dragostea față de patrie și gândul permanent la România. Foarte interesantă este corepondența dintre Ionel Brătianu, aflat la facultate la Paris, și tatăl său, Ion Brătianu. De pildă,  pe 19 feb/3 martie 1887, Ionel  scria tatălui sau: „Ieri după cursul de hydraulică, am stat câteva minute de vorbă cu dl Alfred Durand-Claye (un remarcabil inginer și profesor) și am profitat ca să-l întreb cum crede că ar trebui să-mi întrebuințez timpul consacrat misiunilor în timpul vacanțelor. Mi-a spus că aș face bine să mă duc să văd lucrările de regularea cursurilor torențiale și de irigații din sudul Spaniei sau nordul Italiei. Din sudul Spaniei mai ales, unde zice că țara se aseamănă mai mult cu a noastră”. Răspunzându-i tatăl său aprecia ca oportună opinia lui Ionel (cum i se spunea în familie) precum că „hidraulica are un rol predominator în România”, apele de munte putând furniza energie iar la câmpie pentru irigații. În acest fel, spunea Ion IC Brătianu „România va deveni țara cea mai roditoare din Europa, pădurile fiind pe departe de a avea aceeași importanță”. (scrisoare 23 februarie/7 martie 1885, la 4 zile)

La lansarea cărții vor avea alocuțiuni Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel