Data actualizării:
Data publicării:

Oana Stănciulescu: De ce nu sunt de acord cu Bogdan Chirieac

Autor: Oana Stănciulescu | Categorie: Politica
WhatsApp
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu

Domnul Bogdan Chirieac mărturisea deunăzi că a căzut în mrejele premierului Mihai Tudose, despre care spune că este un tip fermecător, cu un discurs care face istorie.

"Îl aud tot mai des pe domnul Tudose precum Traian Băsescu în epoca sa de glorie(…) fără nuanțele agresive, violente, cu chestiuni populare și s-ar putea să avem o mare surpriză în privința lui Mihai Tudose în ceea ce privește încrederea și credibilitatea publicului. Vreau să vă mai spun un lucru: este foarte popular, ceea ce a spus e profund, e adevărat, se lipește la popor", a spus Bogdan Chirieac la România TV.

De ce nu pot să fiu însă de aceeași părere cu domul Chirieac.

Ceea ce spune domnul Tudose, în general, din calitatea de premier, nu este nici profund, nici adevărat. Dacă se lipește sau nu de popor, rămâne de văzut. Poporul pesedist este foarte posibil să fi fost deja fermecat, dar cum nu trăiesc în România doar pesediști, pentru restul, cu toată dragostea, n-aș băga mâna în foc.

În primul rând, domnul Tudose pare, sau chiar este, un pafarist cu pretenții de fin analist economic. În fiecare săptămână delectează poporul cu cele câteva minute din ședința de guvern țipând când la un ministru, când la altul. Bătăița (domnul Tudose s-a remarcat prin folosirea inconștientă a diminutivelor - „racheţele” şi „corvetuţe”) e fără rezultate, pare-se. Dacă domnul Tudose ar fi un economist de anvergură, un vizionar, un bun premier, n-ar fi recurs la spectacolul patetic ca să ascundă faptul că țara e pe buza prăpastiei. În schimb îi mai dă un ghes adoptând decizii pe care mediul economic le dezavuează – TVA spit, tăieri de investiții, creșteri de pensii nesimțite, fondul suveran, pilonul II, taxa de solidaritate, taxa pe cifra de afaceri etc.

Nu ne hrănim nici cu declarațiile domnului Tudose, fie și în stilul lui Băsescu, nici cu analiza frustă la care se dedă de când este în funcție. De regulă, a critica și a analiza nu este în fișa postului unui premier. Domnul Tudose, dacă ar fi fost în stare, ar fi venit cu soluții, nu ar fi rămas la stadiul de contemplare – “e greu”, “e rău”, “e moștenirea”. Și pe cine să chemăm să repare problemele de care se plânge primul ministru? Pe jurnaliști, pe soroșiști, tfl-iști? Pe de altă parte, nu e greu să  găsești motive de nemulțumire în România. Să te cerți cu băncile, corporațiile, cu cei care “jupoaie oamenii de vii”, s-a mai văzut. Sigur că pe termen scurt rămâi cu admirația oamenilor care s-au izbit de ele: “Băi, dar ce bine le zice premierul ăsta, parcă mi-a citit gândurile!”. Domnul Tudose este plătit să rezolve, nu să se lamenteze ca să fie pe placul poporului pesedist.

Până acum însă, ceea ce face acest premier este să direcționeze banii pentru a asigura succesul propriului partid la alegerile viitoare. Bunăoară, la rectificarea bugetară, tăierea investițiilor de stat cu 5 mld. lei, cele din fonduri UE cu 5 mld. lei, creșterea cheltuielile de personal cu 5 mld. lei, cele de pensii şi asistenţă socială cu 3 mld.lei, după cum spun jurnaliștii de la zf, înseamnă pentru domnul premier o rectificare pozitivă. Sigur că dacă și un student în anul întâi la ASE sau un buticar știe ce este o rectificare negativă, știe și marele premier, numai că nu are nicio ezitare în încercarea de a prosti cetățenii, plătitorii de taxe și impozite. Iar ce a făcut dl Tudose este cea mai drastică tăiere de cheltuieli cu investiţiile făcută vreodată la o rectificare bugetară şi cea mai mare creştere de cheltuieli cu salariile bugetarilor, potrivit analizei jurnaliștilor economici.

Domnul Tudose se mai remarcă și prin stilul rudimentar, cu glume de autobază, că mahalaua e parfum: Asta-i lupta politică, ficatul duce , Am trimis ANAF-ul peste ei, Terente e mic copil, Fmi are ceva cu România.

În rest, domnul Tudose a împrumutat în numele Românie cam 10 miliarde de euro (adică exact suma care l-a trimis pe Emil Boc la Cluj) și nu a anunțat ce a făcut cu ei, a umflat cifra fondurilor europene atrase de România cu peste 1 miliard de euro, a transferat banii de la companiile de stat la buget și duce România într-o zonă din care nu se mai vede bine nici UE, nici NATO.

Iată de ce domnule Chirieac, cu toată dragostea, nu pot să fiu de acord cu dumneavoastră. Mai ales pentru o copie palidă a lui Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel