Oana Florea (PSD) cere europarlamentarilor români să voteze împotriva Olandei, la Frontex, dacă ne blochează pe Schengen
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Oana Florea, deputat PSD,  cere europarlamentarilor români să voteze politic, așa cum face Olanda în cazul României: dacă guvernul Rutte blochează admiterea țării noastre în Spațiul Schengen, atunci votul reprezentantului MAI și al eutroparlamentarilor să fie unul împotriva candidatului olandez la șefia Frontex.

Oana Florea spune că acest semnal trimis de România Olandei ar putea fi începutul unei politici extrerne eficiente pentru țara noastră, pe picior de egalitate cu țările ăpartenere din Uniunea Europeană, politică prin care autoritățile românești să reușească să susțină și interesele României. 

”Olanda rămâne singura țară care se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Shengen, a spus Oana Florea într-o declarație pentru DCNews. O opoziție nefundamentată și nemotivată decât din punct de vedere politic.

Desigur, firmele olandeze se simt foarte bine în România și prosperă aici, fără a confirma acuzațiile de corupție ale politicienilor din  țara lor. Dar Olanda, că orice altă țară, are și ea obiective de politică externă.

Miercuri, în Comisia LIBE din Parlamentul European au fost audiați cei trei candidați la funcția de Director al Frontex, agenție a Uniunii Europene care coordonează activitatea polițiilor de frontieră: Terezija Gras - Croația, Aija Kalnaja - Letonia și Hans Leijtens - Olanda. Avizul Parlamentului European este consultativ, dar constituie un semnal politic. Cel mai probabil, la următoarea ședința plenară, Parlamentul European va trebui să dea un vot de susținere pentru unul dintre cei trei candidați.

Mă aștept de la europarlamentarii români, indiferent de partidul din care fac parte , să abordeze această candidatură din punct de vedere politic, exact așa cum face și Olanda cu privire la aderarea țării noastre la Spațiul Shengen.

Consiliul de administrație al Frontex va avea ultimul cuvânt, cu un vot de 2/3 dintre membrii săi. Dacă votul diferă de cel al PE, atunci el va trebui motivat. În Consiliul de Administrație este și un român de la Poliția de frontieră, care sper să fie informat de către Ministrul de Interne cu privire la decizia politică.

Desigur, funcția de Director al Frontex nu este o miză atât de importantă, dar votul atât în PE cât și în Consiliul de Administrație constituie un semnal politic. De asemenea poate fi un început al unei politici externe asumate și eficiente pentru țara noastră”, a spus Oana Florea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel