Oana Florea, mesaj tranșant la Bruxelles privind aderarea României la spațiul Schengen. I s-a răspuns că îndeplinim criteriile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liliana Zamarcaru
WhatsApp
Oana Florea, şefa delegaţiei române în cadrul Grupului mixt de control parlamentar specializat (JPSG) al Europol, a luat cuvântul la Bruxelles, unde a transmis un mesaj tranșant legat de aderarea României la spațiul Schengen.

Oana Florea a luat cuvântul în cadrul reuniunii Grupului Mixt de Control Parlamentar asupra activității Europol - JPSG, găzduită de Parlamentul European la Bruxelles.

„Dragi colegi, aș dori să conștientizați rolul României în contextul regional actual. O țară care gestionează 600 de km de frontieră cu o zonă de conflict! Am reușit să gestionăm, până în prezent, 2,5 milioane de migranți care au traversat România. Era o problemă de securitate, pentru că mulți și-au abandonat casele fără documente de identitate. Era, desigur, și o problemă umanitară. Războiul izbucnise iarna, oamenii stăteau cu zilele în aer rece, în frig, fără mâncare la frontieră. Ne-am confruntat cu atacuri cibernetice, cu bombe neexplodate în apele teritoriale, un risc real pentru ambarcațiunile civile”, a spus Oana Florea.

Ulterior, a adăugat: „Gestionăm 5.500 de militari NATO în apropiere de Marea Neagră. Am facilitat, prin Portul Constanța, trecerea a 5,2 cereale din Ucraina către țările din Vest. În fiecare zi, practic, securizăm aceste granițe, granițele NATO și granițele UE. Facem asta în colaborare cu toate instituțiile, atât NATO, cât și cele ale UE, prin urmare și cu EUROPOL. Considerăm că ne-am câștigat pe deplin dreptul de a face parte din țările Schengen. Și, dacă acest lucru nu se va întâmpla la Consiliul JAI de luna următoare, considerăm că este o nedreptate și o discriminare la adresa României. Mulțumesc!”

În urma acestui mesaj tranșant, Jean-Philippe Lecouffe, director executiv adjunct al Europol, a făcut următoarele precizări: „Subliniez tot ce a făcut România (...), pentru a proteja, până la urmă, restul Uniunii Europene. Avem o relație foarte bună cu România, când e vorba de întrebările adresate de doamna deputat. Eventual, poate Comisia să răspundă mai multe, însă eu, în orice caz, subliniez importanța acțiunilor cu România!”

A luat cuvântul și Olivier Onidi, şeful-adjunct al Direcției generale migrație şi azil (DG HOME) a Comisiei Europene: „Trebuie să vă spun că baza de frontieră a fost extrem de utilă în verificarea tuturor persoanelor, mai ales persoanelor fără documente de identitate. Pentru că s-au înregistrat toate aceste persoane grație funcționarilor de la EUROPOL și serviciilor naționale, s-au făcut verificări în legătură cu persoanele care nu aveau documentele. Deci, felicităm acțiunea! (...) În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, Parlamentul European a votat, recent, o rezoluție care a făcut din apel pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen. Președinția cehă este hotârătă să se poarte o dezbatere și să se ia o decizie în Consiliul Miniștrilor de Interne din decembrie. Am făcut o evaluare și în România și în Bulgaria, rezultatul evaluării este clar: România și Bulgaria se află printre statele membre ale UE cu situația cea mai bună când vine vorba de punerea în aplicare a întregului Schengen, când vine vorba de migrație sau alte chestiuni de securitate. Deci vom continua să insistăm asupra acestei priorități foarte importante!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel