Oana Florea: M-au asigurat, la acel moment, că îndeplinim toate criteriile și se așteaptă aderarea României la Schengen
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Oana Florea, deputat PSD, a vorbit despre refuzul Austriei privind aderarea României la Schengen.

„Austria a surprins pe toată lumea. Deciziile care se iau la nivel european, se iau înainte de a avea loc summit-urile. Negocierile au loc înainte. Toată lumea era de acord cu aderarea României la Schengen. Eu personal, am avut, în octombrie, o întâlnire la Bruxelles, pe Comisia de Control Europol. Am adresat întrebarea, despre aderare, atât directoarei Europol, cât și reprezentantului Comisiei Europene. În plenul ședinței, în public, la microfon, m-au asigurat, la acel moment, că îndeplinim toate criteriile și se așteaptă aderarea noastră la Schengen”, a spus Oana Florea la DC News și DC News TV.

Cât despre refuzul Austriei privind aderarea în Schengen, Oana Florea a zis: „Cred că au fost rațiuni de politică internă. Este strigător la cer cum poți să manipulezi niște cifre și să minți. Din datele Frontex, migrația nu trecea pe la români. Este clar că noi îndeplinim toate condițiile pentru aderare. Este clar că migrația nu trece pe aici. Este clar că nu există nicio scuză, doar o scuză politică. Din punct de vedere politic, ni s-a interzis aderarea la Schengen”.

VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, în cadrul discuţiilor abordându-se pe larg subiectul aderării României la spaţiul Schengen, arată un comunicat MAE.

Ministrul Nikos Dendias a reiterat ”susţinerea fermă a Greciei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, exprimând întreaga disponibilitate de continuare a demersurilor active pe lângă partenerii europeni pe acest subiect, inclusiv cu Austria, şi subliniind importanţa acestei decizii pentru ansamblul agendei europene, mai ales în actualul context european deosebit de dificil", informează MAE.

Aurescu a transmis aprecierea deosebită pentru "sprijinul constant şi activ al Greciei pentru aderarea României la Schengen şi pentru demersurile concrete de promovare a acestui obiectiv în dialogul cu Austria", cel mai recent de către ministrul elen pentru Migraţie şi azil, cu prilejul vizitei recente efectuate de acesta la Viena.

Bogdan Aurescu l-a informat pe omologul elen cu privire la stadiul dialogului cu Austria şi cu restul partenerilor europeni, subliniind reconfirmarea, în cadrul acestor demersuri, a sprijinului "ferm" pentru acest obiectiv şi pentru finalizarea cât mai rapidă a procesului de aderare, în beneficiul unităţii şi solidarităţii europene.

Conform MAE, până în prezent, ministrul Aurescu a avut discuţii cu miniştri de Externe şi de Afaceri europene şi a primit mesaje prin care a fost reconfirmat sprijinul activ din partea a 22 de state membre UE şi, totodată, ale spaţiului Schengen.

Cei doi oficiali au mai discutat despre efectele devastatoare ale cutremurelor produse în Turcia, exprimând-şi solidaritatea cu populaţia afectată şi informându-se reciproc despre sprijinul prompt transmis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel