OAMGMAMR a început ancheta în cazul asistentului de la Spitalul Pantelimon care a pus pe jar o țară întreagă. Carmen Mazilu, explicații
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @DC Studio
Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București. 

Asistentul care a speriat pacienții poate să scadă încrederea în sistem medical, punând în tensiune relația cu pacienții, și afectând totodată și colegii, nu doar medicii și pacienții.

Un imens scandal a izbucnit în urma acuzațiilor aduse de un asistent medical, care ar fi spus faptul că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi murit 17 pacienți din cauză că le-a fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.

 

„Pacienții, ca urmare a acestei situații, nu mai au încredere. De multe ori, pacienții le pun sub semnul întrebării competența, deși poate unii medici nici măcar nu au fost implicați în cazul acesta. Una dintre doamnele doctor, de vârsta mea,  mi-a spus că o femeie care urma să primească o anestezie a întrebat-o dacă a administrat vreodată o anestezie generală și dacă știe să facă acest lucru. Vă dați seama că nici pentru ei nu este comod, dacă nu există o relație de încredere medic - pacient, atunci nu poate să meargă bine actul medical. Din punct de vedere medical, nu am elucidat, nu știm de ce a fost făcută această sesizare, ce a stat la baza acestei sesizări”, a declarat, astăzi, Prof. Univ. Dr. Liana Pleș.

 

 

Întrebată dacă a fost deschisă o anchetă pentru asistentul care a speriat pacienții și a pus pe jar o țară întreagă, Carmen Mazilu a declarat că au primit o sesizare din partea Spitalului și au început ancheta în legătură cu acest incident.

„Am primit și o sesizare din partea Spitalului și am început ancheta. Acum suntem în faza de derulare a anchetei și am cerut de la Spital câteva documente ca să ne putem lămuri asupra întâmplării pentru că altfel nu avem informații decât de la televizor sau ce s-a mai scris în media. Alte informații nu avem. Acum suntem la începutul anchetei și așteptăm răspunsul Spitalului pentru documentele pe care le-am cerut.", a spus Carmen Mazilu. 

 

Ce măsuri se pot lua în cazul asistentului

Carmen Mazilu a explicat că nu poate oferi detalii despre măsurile care pot fi luate până când nu se finalizează investigația și se stabilește vinovăția. 

„Înainte să se termine ancheta și să ne dăm seama despre ce este vorba acolo, nu pot să vă spun ce măsuri se pot lua. Măsurile depind de situația constatată, dacă se constată a fi vinovăția cuiva. Nu pot să mă pronunț înainte. E o întreagă procedură pe care o să o derulăm cât putem de repede ca să avem un răspuns cât mai rapid, atât timp cât vom primi și răspunsurile la solicitările noastre.

Nu avem elemente clare de care să ne legăm. Va trebui să vedem în ce direcție merge această anchetă.

Atunci când există o o anchetă penală pe rol, deschisă, noi ne suspendăm anchetele profesionale pentru că jurisdicția noastră este doar de a face o anchetă profesională. Mai departe noi nu putem merge, nu putem da sancțiuni de genul mai puțini bani la salariu sau concedierea cuiva. Nu sunt la latitudinea noastră din punct de vedere legal. Noi putem doar să ne lămurim, din punct de vedere profesional, dacă există vreo culpă sau malpraxis.", a spus Carmen Mazilu pentru DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel