Ai auzit și tu că oamenii sunt mai sinceri atunci când sunt beți? Află în articol ce spun oamenii de știință.
Alcoolul poate schimba creierul într-un mod care îi face pe oameni mai predispuși să-și spună părerea, dar efectele nu sunt întotdeauna simple. Zicală latină „In vino veritas” – care se traduce: „În vin există adevăr” – este doar una din multele care induc ideea că alcoolul este un fel de ser al adevărului. Se pare că această zicală îi este atribuită lui Plinius cel Bătrân, un om de știință, istoric și soldat roman, deși aforisme similare pot fi urmărite și mai departe, până în Grecia antică. Astfel întrebarea pare legitimă: Îi face alcoolul mai sinceri pe oameni? Răspunsul este atât da, cât și nu, au spus oamenii de știință pentru Live Science.
Aaron White, liderul Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Filiala Epidemiologie și Biometrie a Alcoolismului a explicat că alcoolul „ne face să spunem tot ce avem în minte”.
"În unele cazuri, acesta ar putea fi adevărul. În unele cazuri, ar putea fi ceea ce crezi că este adevărul în starea ta de ebrietate", a mai explicat acesta.
Astfel, potrivit experților, deși există cu siguranță o probabilitate mai mare ca cineva să-și spună părerea după câteva pahare, există și șansa ca ei să spună ceva ce simt atunci când sunt beți, dar pe care nu l-ar lua în serios atunci când sunt treji. De exemplu, o persoană care a consumat alcool poate face cu ușurință mai multe promisiuni, unele nerealiste, pe care nu și le-ar ține atunci când va fi treaz.
Un studiu din 2017 din revista Clinical Psychological Science a explorat modul în care personalitățile participanților s-au schimbat după ce au consumat suficiente limonade cu vodcă pentru a le aduce la 0,09% concentrație de alcool în sânge. Cercetătorii au remarcat că cea mai mare schimbare în personalitatea participanților după ce au băut a fost faptul că aceștia au devenit mult mai extrovertiți. Deși studiul nu a investigat dacă alcoolul a fost un ser al adevărului, este evident că atunci când cineva care se simte mai confortabil într-un cadru social, poate, de asemenea, să fie mai sincer.
„În general, constatăm că consumul de alcool tinde să ne intensifice emoțiile. S-ar putea să ne trezim zâmbind mai mult și vorbind mai tare în interacțiuni plăcute, dar poate, așa cum a spus cercetătorul Claude Steele, ar putea fi, de asemenea, mai probabil să plângem în berea noastră în situații mai puțin plăcute”, a declarat Michael Sayette, profesor de psihologie la Universitatea din Pittsburgh.
Aceste emoții intense ar putea determina oamenii să spună ce au în mintea lor atunci când sunt treji, dar pot, de asemenea, să pună pe cineva într-o stare în care spun ceva ce în care nu cred și să regrete profund mai târziu.
„Deoarece alcoolul ne poate schimba gândurile și sentimentele, nu este surprinzător că și comportamentele se pot schimba. Alcoolul poate determina comportamentele noastre să devină mai extreme”, a spus Sayette.
Aceste efecte sunt cauzate de capacitatea alcoolului de a provoca dezinhibarea, ceea ce înseamnă că o persoană are mai multe șanse să acționeze după impulsurile sale. Acest lucru se întâmplă deoarece alcoolul atenuează semnalele în cortexul prefrontal, o regiune a creierului care reglează comportamentul și controlează impulsurile, a explicat Aaron White.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci