Oamenii pot înțelege cotcodăcitul găinilor. Ce au descoperit cercetătorii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Putem descifra cotcodăcitul găinilor!

Un studiu recent efectuat la Universitatea Queensland din Australia arată că oamenii pot descifra sunetele emise de găini în funcție de care păsările dau semnale că sunt sau nu sunt fericite ori că le nemulțumește ceva, scrie CTV News.

Profesorul Joerg Henning, specialist în domeniul Științelor Veterinare la Universitatea Queensland, a fost liderul acestei cercetări, concentrându-se asupra posibilității ca oamenii să poată înțelege semnificația cotcodăcitului găinilor domestice.

Experții au utilizat înregistrări audio și au reușit să identifice două tipuri distincte de sunete produse de găini în momentul anticipării unei recompense. În plus, au fost identificate alte două categorii de vocalizări în situații lipsite de recompensă, precum momentele în care nu primeau hrană. Acestea au fost denumite "strigăte de plâns" și "gakel".

Fișierele audio astfel obținute au fost redate în scopul testării abilității oamenilor de a determina cu acuratețe contextul în care găinile scoteau aceste  sunete. Rezultatele studiului au arătat că 69% dintre participanți au reușit să deducă dacă o găină părea fericită sau nemulțumită, o performanță remarcabilă - sunt de părere cercetătorii. Această constatare întărește convingerea că oamenii posedă abilitatea de a înțelege contextul emoțional transmis prin vocalizările diferitelor specii.

La ce ne-ar ajuta să știm asta

Conform aprecierilor profesorului Henning, abilitatea de a detecta informații emoționale din vocalizele păsărilor ar putea aduce îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește bunăstarea puilor. Remarcabil este faptul că o proporție semnificativă de participanți a reușit să identifice cu succes chemările produse în contexte de recompensă.

Chiar și cei fără experiență anterioară în interacțiunea cu păsările au fost capabili să le identifice cu precizie. Cercetătorii speră ca pe viitor să identifice semnale acustice specifice care să anticipeze modul în care oamenii să perceapă excitația în sunetele emise de păsări. Aceste informații ar putea fi apoi integrate în sistemele de detecție bazate pe inteligență artificială pentru a monitoriza sunetele scoase de pui. Această abordare ar deschide calea pentru dezvoltarea evaluărilor automate menite să aprecieze starea de bine a păsărilor în sistemele de gestionare, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor pentru păsările din abatoare. S-a demonstrat deja că dacă păsările sunt sacrificate în momente în care sunt mai puțin sau deloc stresate, carnea este mai fragedă și mai gustoasă, iar ouăle provenite de la găini "nestresate" țin mai mult, au mai mulți nutrienți și gălbenușul mai concentrat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel