Oamenii din Ucraina se înscriu la pregătire militară, de frica Rusiei. "Suntem cu toții pregătiți să ne apărăm"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Oamenii din Ucraina se înscriu la pregătire militară, de frica Rusiei. "Suntem cu toții pregătiți să ne apărăm" / Foto: Pixabay
Oamenii din Ucraina se înscriu la pregătire militară, de frica Rusiei. "Suntem cu toții pregătiți să ne apărăm" / Foto: Pixabay
Ucrainenii se înscriu la pregătire militară, pe măsură ce tensiunile din partea Rusiei cresc.

Tot mai mulți ucraineni se înscriu la pregătire militară, pe măsură ce tensiunile din partea Rusiei cresc. Înarmați cu puști de asalt false din lemn și cuțite de cauciuc, un grup mic de aproximativ 30 de ucraineni se adună în pădurea de la periferia Kievului, relatează EuroNews.

Cu toții strigă în cor „glorie Ucrainei” cu mâna la inimă înainte de a începe antrenamentul care se bazează pe învățarea mânuirii puștilor și pe atacarea inamicilor. Organizația "Total Resistance" desfășoară acest antrenament pentru cei care doresc să învețe să se apere în cazul unei invazii rusești.

Aceste antrenamente făcute de oameni simpli vin în contextul în care tensiunile dintre Moscova și Kiev au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul informațiilor potrivit cărora Rusia a plasat 92.000 de soldați lângă granița cu Ucraina. Moscova a anexat Crimeea de la Kiev în 2014 și a susținut separatiștii din estul Ucrainei, declanșând un război care a ucis peste 13.000 de oameni, iar acum pare că ucrainenii se tem că totul s-ar putea repeta.

Deși Rusia neagă că ar intenționa să atace Ucraina, sesiunile de antrenament de genul celei organizate de Total Resistance au devenit tot mai frecvente și mai accesibile în Ucraina. Ele au început să apară la începutul anului când a fost raportată o creștere similară a numărului de trupe rusești la granița de est.

La antrenament vin chiar și copii

„Vrem să ajutăm ucrainenii să fie pregătiți să se protejeze. Este dreptul lor să facă asta.”,  a spus Andrei Rekun, liderul organizației "Total Resistance", pentru Euronews.

Rekun observă antrenamentul de la distanță, urmărind cum un veteran al armatei le arată participanților cum să se acopere reciproc în cazul unui atac sau al unei retrageri. El spune că antrenamentul este în scopuri de apărare și subliniază că toată lumea este binevenită.

Unul dintre participanți este Sașa, în vârstă de 35 de ani, care practică în mod normal artele marțiale. L-a adus cu el pe prietenul său Serghei și pe fiul de nouă ani al acestuia. După ce s-au antrenat cu puștile din lemn, ei încearcă să țină în mâini arme adevărate și să le reîncarce în timp ce merg pe jos.

"Acest lucru poate escalada. Este o situație periculoasă"

„Majoritatea oamenilor cred că războiul este undeva departe și nu aici. Cred că este greșit. Acest lucru poate escalada. Este o situație periculoasă. Cred că principala apărare a Ucrainei este că suntem cu toții pregătiți să ne apărăm și suntem pregătiți oriunde în orice moment.”, spune Sașa. 

Hanna Hrytsenko, cercetător independent al mișcărilor de extremă dreapta, problemelor de gen și armatei din Ucraina, spune că Total Resistance nu este singura organizație din Ucraina care organizează astfel de pregătire militară.  Potrivit ei, aceste antrenamente sunt adesea conduse de veterani, uneori  de grupuri de extremă dreapta, dar că este complicat de spus dacă și în ce măsură criza actuală a crescut numărul participanților la astfel de antrenamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel