Data publicării:

Oamenii de știință vor, în cazul unui dezastru global, să conserve celulele animalelor pe cale de dispariție: Un "biodepozit" pe Lună ne poate ajuta

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Oamenii de știință propun amplasarea unui "biodepozit" pe Lună pentru a "conserva" animale pe cale de dispariție.

Antreprenori excentrici precum Elon Musk vor să trimită oameni pe Lună sau pe Marte pentru a se asigura că omenirea supraviețuiește unui dezastru climatic global. 

Dar, în eventualitatea unei astfel de catastrofe, cum rămâne cu viața sălbatică a planetei noastre?

Oamenii de știință ar putea avea, în sfârșit, un răspuns, întrucât propun amplasarea unui "biodepozit" pe Lună pentru a proteja gama vastă de animale de pe Pământ. 

Biorepozitul ar conține celulele congelate a milioane de specii de animale "crioconservate", de la mamifere la reptile, păsări și amfibieni. 

În cazul dispariției vieții pe Pământ, aceste celule ar putea fi clonate pentru a crea noi forme de viață - fie pe Pământ, pe Lună sau pe altă planetă.  

Ce este crio-prezervarea? 

Crioprezervarea (conservarea criogenică) este conservarea celulelor și țesuturilor animale prin congelare. 

Procesele metabolice se opresc la temperaturi scăzute, menținând practic celulele în stare de animație suspendată. 

Aceste bănci de celule vii păstrează materiale genetice de la animale, precum ADN, embrioni, material seminal și țesuturi vii, la temperaturi foarte scăzute.

Aceste celule pot fi cultivate și utilizate pentru diverse aplicații, inclusiv pentru crearea potențială de clone sau pentru a da o nouă șansă la viață speciilor. 

O provocare majoră în crioconservare este asigurarea faptului că celulele nu sunt deteriorate de procesele de congelare sau decongelare.

Înființarea unui astfel de depozit va fi probabil de cinci ori mai costisitoare decât cea a unuia de pe Pământ

Oamenii de știință de la Smithsonian's National Zoo and Conservation Biology Institute (NZCBI) din Washington, DC și-au prezentat planul extrem de ambițios într-un articol publicat în BioScience. 

Deși nu estimează costul exact al unui biodepozit lunar, aceștia afirmă că înființarea unui astfel de depozit va fi probabil de cinci ori mai costisitoare decât cea a unuia de pe Pământ, dar va fi mai ieftin de întreținut.

Acest seif lunar ar stoca celule crioconservate din specii animale, deși alte versiuni ar putea găzdui și semințe de plante congelate. 

Inițial, un biodepozit lunar ar viza speciile cele mai expuse la risc de pe Pământ în prezent", a declarat autorul principal, Mary Hagedorn, criobiolog la NZCBI. 

"Dar obiectivul nostru final ar fi să crioconservăm majoritatea speciilor de pe Pământ. Un 'biodepozit' pe Lună ne poate ajuta", spune Hagedorn. 

În esență, Luna este suficient de departe de Pământ pentru a supraviețui unei dereglări climatice care ar elimina animalele de pe planetă. 

Dar are și avantajul suplimentar de a fi suficient de rece pentru a păstra congelate mostre de celule animale, fără a fi nevoie de electricitate, ca pe Pământ. 

Amplasarea "biodepozitului" în regiunile polare deosebit de friguroase ale Lunii

Oamenii de știință propun amplasarea "biodepozitului" în regiunile polare deosebit de friguroase ale Lunii, care au cratere care nu primesc niciodată lumina soarelui din cauza orientării și adâncimii lor. 

Aceste așa-numite regiuni permanent umbrite pot avea o temperatură de -410°F (-246°C) - mai mult decât suficient de rece pentru stocarea criogenică.

Experții se inspiră din Global Seed Vault din Svalbard, Norvegia, un buncăr subteran care stochează semințe congelate în cazul în care culturile de pe Pământ sunt distruse. 

În 2017, dezghețarea permafrostului a amenințat colecția cu o inundație - arătând că și un buncăr subteran poate fi vulnerabil la schimbările climatice. 

Comparativ cu semințele, celulele animale necesită temperaturi de depozitare mult mai scăzute pentru conservare (-320°F sau -196°C). 

În cadrul studiului lor, Hagedorn și colegii săi au crioconservat eșantioane de piele de la un pește de recif numit "starry goby" - în special din aripioare. 

Aripioarele conțin un tip de celule cutanate numite fibroblaste, care produc cadrul structural pentru țesuturile animale și joacă un rol esențial în vindecarea rănilor.

În continuare, probele vor fi supuse unor teste de expunere la radiații - asemănătoare cu cele la care este expusă suprafața Lunii - pentru a pregăti materialul biologic care va fi trimis pe Lună. 

Un alt pas viitor este proiectarea unui ambalaj care să poată rezista la nivelurile de radiații și microgravitație tipice călătoriilor în spațiu. 

Eșantioanele ar putea fi trimise mai întâi pe Stația Spațială Internațională (ISS) pentru a vedea cum ar rezista în spațiu, în cazul în care ar fi necesare modificări ale ambalajului.

Mostrele ar putea fi transportate împreună cu astronauții în cadrul programului Artemis al NASA

În cele din urmă, prima încărcătură de mostre de celule de la cele mai amenințate specii ar putea fi transportată împreună cu astronauții în cadrul viitoarelor misiuni pe Lună, în cadrul programului Artemis al NASA. 

Artemis va stabili în cele din urmă o bază permanentă și o "prezență umană susținută" pe Lună, cu clădiri și infrastructură. 

Desigur, ambițiosul proiect se va confrunta probabil cu multe obstacole, inclusiv numărul mare de specii de animale de pe Pământ - estimat la 7 milioane. 

Conform unui studiu publicat în luna noiembrie a anului trecut, 2 milioane de specii sunt în prezent amenințate cu dispariția, atât animale, cât și plante. 

Oamenii de știință subliniază însă că acesta este un 'program de zeci de ani' și un proiect pe termen lung care va necesita o uriașă cooperare internațională. 

"Realizarea unui biodepozit lunar va necesita colaborarea unei game largi de națiuni, grupuri culturale, agenții și părți internaționale interesate pentru a dezvolta planuri acceptabile de păstrare a probelor, de guvernare și pe termen lung" spun ei. 

"Protejarea vieții de pe Pământ trebuie să fie o prioritate absolută în graba pe site-urile lunare pentru industrii și multe tipuri de știință", a completat ei, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel