Data actualizării:
Data publicării:

Oamenii de știință au direcționat pentru prima dată fulgerele cu ajutorul unor lasere speciale

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Oamenii de știință au condus fulgerele cu ajutorul unor lasere speciale, pentru prima dată, în cadrul unei demonstrații efectuate în timpul furtunilor puternice în vârful unui munte elvețian.  

Isprava, care a implicat tragerea de impulsuri laser puternice asupra norilor, timp de câteva luni anul trecut, deschide calea pentru sistemele de protecție împotriva trăsnetului bazate pe laser în aeroporturi, rampe de lansare și clădiri înalte, scrie The Guardian.

„Tijele metalice sunt folosite aproape peste tot pentru a proteja de fulgere, dar zona pe care o pot proteja este limitată la câțiva metri sau zeci de metri”, a spus Aurélien Houard, fizician la École Polytechnique din Palaiseau. „Speranța este să extindem această protecție la câteva sute de metri dacă avem suficientă energie în laser.”

Fulgerele sunt descărcări electrice uriașe care de obicei provoacă scântei de până la 5 km. Sarcina purtată într-un fulger este atât de intensă încât ajunge la 30.000C, de aproximativ cinci ori mai fierbinte decât suprafața soarelui. Peste un miliard de fulgere lovesc Pământul în fiecare an, provocând mii de morți, de 10 ori mai multe răniri și pagube care se ridică la zeci de miliarde de dolari.

Paratrăsnetul tradițional datează de la Benjamin Franklin. Dar în vremuri mai recente, oamenii de știință au căutat alte modalități de a proteja clădirile de lovituri dăunătoare.

Scriind în revista Nature Photonics, Houard și colegii din Elveția descriu modul în care au transportat un laser puternic în vârful muntelui Säntis din nord-estul Elveției. Aceștia l-au așezat lângă un turn de telecomunicații de 124 m înălțime care este lovit de fulger de aproximativ 100 de ori într-un an.

Oamenii de știință au așteptat să se adune furtunile și, în perioada iulie-septembrie a anului trecut, au tras impulsuri laser rapide asupra norilor, timp de peste șase ore. Instrumentele instalate pentru a înregistra loviturile de fulger au arătat că laserul a deviat cursul a patru descărcări de fulgere în sus pe parcursul experimentelor.

O singură lovitură, pe 21 iulie, a avut loc în condiții suficient de clare pentru ca cercetătorii să filmeze traseul fulgerului din două direcții folosind camere de mare viteză la câțiva kilometri distanță. Înregistrările arată că fulgerul a urmat calea laserului timp de aproximativ 50 de metri, sugerând că impulsurile au ajutat la direcționarea loviturii, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel