Oamenii de știință au descoperit o întrebuințare practică uimitoare pentru zațul de cafea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://unsplash.com/, @krewellah87
Sursa foto: https://unsplash.com/, @krewellah87
Cercetătorii din Australia au descoperit că am putea produce beton cu 30% mai rezistent prin procesarea și adăugarea de zaț de cafea ars în compoziție.  

Rețeta lor ingenioasă ar putea rezolva mai multe probleme în același timp.

În fiecare an, la nivel mondial, se produc aproximativ 10 miliarde de kilograme de deșeuri de cafea. Majoritatea ajung la gropile de gunoi.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare ecologică, deoarece ele emit cantități mari de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon, care contribuie la schimbările climatice”, a explicat inginerul Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT.

Cu o piață a construcțiilor în plină expansiune, la nivel global, există și o cerere din ce în ce mai mare pentru beton, un material cu consum intens de resurse, ceea ce creează un alt set de provocări ecologice.

„Extragerea continuă de nisip natural în întreaga lume – de obicei din albiile și malurile râurilor – pentru a satisface cerințele în creștere ale industriei construcțiilor, are un impact mare asupra mediului”, a spus inginerul Jie Li de la RMIT.

„Există provocări critice și de lungă durată în menținerea unui flux durabil de nisip, din cauza naturii finite a resurselor și a impactului ecologic al exploatării nisipului. Cu o abordare bazată pe economia circulară, am putea preveni deșeurile organice să ajungă la gropile de gunoi și, de asemenea, am putea proteja mai bine resursele noastre naturale, cum ar fi nisipul.”

Produse organice precum zațul de cafea nu pot fi adăugate direct în beton, deoarece eliberează substanțe chimice care slăbesc rezistența materialului de construcție. Așadar, echipa a încălzit deșeurile de cafea la peste 350°C (aproximativ 660°F), în timp ce le priva de oxigen, folosind niveluri scăzute de energie.

Acest proces se numește piroliză. El descompune moleculele organice, rezultând un cărbune poros, bogat în carbon, numit biochar, care poate forma legături și se poate încorpora în matricea cimentului.

Roychand și colegii săi au încercat, de asemenea, pirolizarea zațului de cafea la 500°C, dar particulele de biochar rezultate nu au fost la fel de rezistente.

Cercetătorii au avertizat că trebuie încă să evalueze durabilitatea pe termen lung a produsului lor. În prezent, ei lucrează la testarea performanței cimentului hibrid, cu zaț de cafea, în cicluri de îngheț/dezgheț, absorbția apei, abraziuni și mulți alți factori de stres.

Echipa lucrează, de asemenea, la crearea de biochar din alte surse de deșeuri organice, inclusiv lemn, deșeuri alimentare și deșeuri agricole.

„Cercetările noastre sunt într-un stadiu incipient, dar aceste descoperiri promițătoare oferă o modalitate inovatoare de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri organice care ajung la gropile de gunoi”, a declarat inginerul Shannon Kilmartin-Lynch de la RMIT.

„Inspirația pentru cercetarea mea, dintr-o perspectivă indigenă, implică grija pentru Pământ, asigurând un ciclu de viață sustenabil pentru toate materialele și evitarea depozitării acestora în gropile de gunoi pentru a minimiza impactul asupra mediului.”

Cercetările lor au fost publicate în Journal of Cleaner Production, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel