Data publicării:

Oamenii de știință au calculat de câte exerciții avem nevoie pentru a „compensa” o zi de șezut

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol de câte exerciții avem nevoie pentru a „compensa” o zi de șezut.

Știm că nu este bine să petrecem prea mult timp stând jos, dar dacă avem un job care presupune să stăm mult la calculator spre exemplu, acest lucru este inevitabil. Ce putem face? Exerciții. Dar de câte exerciții avem totuși nevoie pentru a contracara efectele negative ale statului prea mult jos? Cercetările sugerează că aproximativ 30-40 de minute pe zi de activitate fizică ar trebui să funcționeze, scrie Science Alert.

Până la 40 de minute de „activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă” în fiecare zi este aproximativ cantitatea potrivită pentru a echilibra 10 ore de stat nemișcat, arată un studiu – deși orice cantitate de exercițiu sau chiar ridicarea în picioare ajută într-o oarecare măsură.

Concluziile studiului



Concluziile se bazează pe un studiu de meta-analiză publicat în 2020, care analizează nouă studii anterioare, care au implicat un total de 44.370 de persoane din patru țări diferite. Analiza a constatat că riscul de deces în rândul celor cu un stil de viață mai sedentar a crescut pe măsură ce timpul petrecut făcând activități fizice a scăzut.

„La indivizii activi care fac aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, asocierea dintre timpul sedentar ridicat și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cei cu perioade reduse de timp sedentar”, au explicat cercetătorii în lucrarea lor.

Cu alte cuvinte, desfășurarea unor activități destul de intense – mersul cu bicicleta, mersul rapid, grădinăritul – poate reduce riscul de deces mai devreme.

La acea vreme, studiul a fost publicat odată cu lansarea Ghidurilor globale 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind activitatea fizică și comportamentul sedentar, elaborate de 40 de oameni de știință de pe șase continente. British Journal of Sports Medicine (BHSM) a publicat, de asemenea, o ediție specială pentru relata atât despre studiu, cât și despre liniile directoare revizuite.

Ce fel de activitățile fizice puteți face



„Așa cum subliniază aceste linii directoare, toate activitățile fizice contează și orice cantitate este mai bună decât niciuna. Oamenii își pot proteja sănătatea și pot compensa efectele nocive ale inactivității fizice”, a spus cercetătorul în activitate fizică și sănătatea populației, Emmanuel Stamatakis, de la Universitatea din Sydney, Australia.

Cercetarea bazată pe trackere de fitness este în linii mari în conformitate cu ghidurile OMS din 2020, care recomandă 150-300 de minute de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă în fiecare săptămână pentru a contracara comportamentul sedentar.

Mersul pe scări în loc să luați liftul, jocul cu copiii și animalele de companie, participarea la yoga sau dansul, efectuarea treburilor casnice, mersul pe jos și mersul cu bicicleta - sunt toate prezentate ca modalități prin care oamenii pot fi mai activi – și dacă puteți nu treceți imediat  la cele 30-40 de minute, spun cercetătorii, începeți cu mai puțin, pentru a vă obișnui treptat cu activitățile fizice pe care le faceți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel