Oamenii de știință atrag atenția. Cantități incredibile de plastic pe fundul oceanului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un nou studiu al experților ridică noi probleme privind gestionarea materialelor din plastic ce ajung pe fundul oceanului în fiecare an. Iată ce au descoperit.

Potrivit unei estimări bazate pe noi cercetări, cel puțin 14 milioane de tone de bucăți de plastic cu o lățime mai mică de 5 mm. stau pe fundul oceanelor lumii. Analiza sedimentelor oceanice de la o adâncime de până la 3 km sugerează că ar putea exista de peste 30 de ori mai mult plastic la fundul oceanului planetar decât plutește la suprafață.

Agenția științifică guvernamentală australiană, CSIRO, a adunat și a analizat nucleele fundului oceanului luate în șase situri din adâncuri, la aproximativ 300 km de coasta de sud a țării, în Great Australian Bight. Cercetătorii au analizat 51 de probe și au constatat că, după eliminarea apei, fiecare gram de sediment conținea în medie 1,26 bucăți de microplastic. Bucățile au un diametru de 5 mm. sau mai puțin și sunt în mare parte rezultatul unor articole din plastic mai mari care se rup în bucăți din ce în ce mai mici.

Experții spun că tot oceanul planetar este alterat cu plastic

Dr. Denise Hardesty, cercetător principal la CSIRO și coautor al cercetării publicate în revista Frontiers in Marine Science, a declarat pentru The Guardian că găsirea microplasticului într-o locație atât de îndepărtată și la astfel de adâncimi „indică omniprezența materialelor plastice, indiferent de locul ales în lume. „Acest lucru ne oferă o pauză pentru a ne gândi la lumea în care trăim și la impactul obiceiurilor noastre de consum asupra a ceea ce este considerat cel mai curat loc”, a mai precizat aceasta.

Pentru studiu, cercetătorii au extrapolat cantitatea de plastic găsită în probele de bază și din cercetările altor organizații pentru a concluziona că 14,4 milioane de tone de microplastic sunt pe fundul oceanului planetar. Deși acest lucru poate părea o cifră mare, Hardesty a spus că este mică în comparație cu cantitatea de materiale plastice care intră probabil în ocean în fiecare an.

Un studiu anterior din revista Science a estimat că aproximativ 8,5 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel