Oamenii care dorm cu arma în casă pentru a fi pregătiți în caz de război. Hartmann: Democrația nu exclude iubirea de țară
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre modelul pe care un stat din Orientul Mijlociu reușește să îmbine democrația cu iubirea de țară.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre modelul statului Israel, care reușește să insufle cetățenilor săi un spirit patriotic, dar, în același timp, să fie și o democrație funcțională: 

„Israelienii fac jumătate din facultate în armată. Ei se duc la facultate pe baza specializării tehnice pe care au făcut-o în armată. Merg în armată doi ani băieții și un an fetele. Ei au arma acasă. Când sună goarna să-i cheme la război, ei se duc la punctele de întâlnire ale trupelor cu arma, cu uniforma, cu tot. Nu stă nimeni să le dea arma. Ei primesc acolo doar gloanțele, muniția, dar arma este în rastel la ei acasă (...). Cu arma în spate se duc la locul de întâlnire, de unde sunt preluați de transportoarele de trupe și se intră în operațiune militară.

Sunt foarte bine organizați, au o conștiință socială extrem de puternică, au o dragoste de țară pe care eu mi-aș dori să o văd și în România mai mult decât o văd astăzi. Poate că, undeva, noi trebuie să învățăm de la Israel și de la alte state, că nu doar Israelul și-a crescut, într-o democrație solidă, spiritul patriotic. Democrația nu exclude iubirea de țară, patriotismul. Cred că trebuie să învățăm de la Israel acest lucru, că democrația și iubirea de țară pot să meargă mână în mână. Acest fapt dă coeziunea statului israelian. Ei sunt coezivi și la bine și la rău.

Altfel, se ceartă ca chiorii. Presa e împărțită în șapte mii de bucățele, au presă comunistă, conservatoare, religioasă, au 57 de religii. Numai creștinii sunt vreo 20 de nominații. Totuși, acest stat are capacitatea de a îmbina și democrația, și patriotismul, și iubirea de țară, iar atunci când se pune problema existenței statale nu există rabat de la a-ți apăra țara și națiunea. Uite că în 75 de ani au făcut o civilizație“, a spus, la emisiunea Geostrategica, analistul de politică externă H. D. Hartmann.

Israelul confirmă intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu Jihadul Islamic negociat de Egipt. Au urmat raiduri şi sirene de avertizare

Israelul a confirmat duminică intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic la ora locală 23:30 (20:30 GMT), în a treia zi a ostilităţilor soldate cu zeci de morţi în Fâşia Gaza, transmite AFP.

Biroul premierului Yair Lapid a declarat că 'poate confirma că încetarea focului va intra în vigoare în această seară, la 23:30'.

'Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm'

'Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm', a adăugat prim-ministrul israelian într-un comunicat în care mulţumeşte Egiptului pentru eforturile de a media criza.

Anterior, un oficial al serviciului egiptean de securitate declarase, sub protecţia anonimatului, că 'Egiptul face apel la toate părţile pentru o încetare a focului începând de duminică, ora 23:30, ora locală' în Fâşia Gaza, între Israel şi gruparea armată palestiniană Jihadul Islamic.

Imediat după, Jihadul Islamic a informat, într-un comunicat, că va 'înceta ostilităţile' din acel moment, în conformitate cu apelul egiptean, dar 'a subliniat dreptul său de a răspunde oricărei (noi) agresiuni' israeliene (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel