Data actualizării:
Data publicării:

Oamenii au şase frici importante. Cum pot fi gestionate aceste stări

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul Delia Dumitru explică fricile cu care ne naștem și cum poate fi acceptată o boală. 

Psihologul Delia Dumitru a vorbit la Antena 3 despre fricile cu care se nasc oamenii, dar și despre fricile pe care le dobândesc oamenii în timpul vieții. În cadrul unui interviu, medicul a explicat cu pot fi gestionate aceste stări. 

”Prin natura noastră, oamenii au şase frici importante. Cu trei dintre ele ne naştem, precum frica de cădere în gol, de cădere în apă şi zgomot. Celelalte trei sunt cele pe care le dezvoltăm în primii ani de viaţă, iar acestea sunt: frica de moarte, frica de a ne face de râs în public sau jena socială. În cazul pacienţilor cu boli, putem vorbi de cel puţin trei frici. Putem vorbi de teama de moarte, de durere, iar o alta, dacă vorbim despre pacienţii care au diagnostice unde există stigmatizare socială, se poate activa jena socială. O parte dintre adulţii de astăzi, în vremea copilăriei erau speriaţi de către părinţi: Dacă nu eşti cuminte, vine doctorul şi îţi face injecţie. Trebuie să acceptăm că suntem oameni şi că este normal să ne fie teamă înaintea unei colonoscopii sau RMN. Ţine de noi să facem faţă acelei situaţii. De multe ori, boala vine în viaţa noastră să ne atragă atenţia că nu suntem pe cel mai bun drum. Creierul nostru face în general o asociere. Asociază spitalul, medicul sau investigaţiile medicale, cu durerea, boala şi uneori chiar cu moarte", a mai precizat psihologul”, a declarat medicul Delia Dumitru. 

Cum poate fi acceptată boala

”Trebuie să ne dăm voie să fim trişti, să ne plângem pierderile. Dacă vorbim despre boli care produc modificări corporale este clar că acolo vorbim de pierderi. Este important ca pacientul să fie susţinut de cercul social, de familie şi prieteni. La fel de important este ca pacientul să accepte că viaţa este acum altfel. Acum trebuie să se adapteze la noua viaţă. Sunt pacienţi care poartă diagnostice de peste 10 de ani şi care nu au acceptat că ei trebuie să fie blânzi cu ei. Să accepte limitările pe care boala le-a adus în viaţa lor", a mai spus psihologul.

CITEȘTE ȘI: Cum mâncăm în post fără să ne îngrășăm. Medic: "Nu tot ce este vegetal este şi sănătos"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel