Oaia Shaun va fi primul și singurul astronaut din misiunea Artemis 1
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter Shaun The Sheep
Sursa foto Twitter Shaun The Sheep
Lansarea misiunii Artemis 1 este acum foarte aproape. 

Pentru această primă lansare de probă, capsula Orion dezvoltată de NASA nu va aduce un echipaj uman cu ea. Dar asta nu înseamnă că va fi nelocuită. ESA a anunțat de fapt numele primului și singurului membru al echipajului Artemis 1: Shaun the sheep, protagonistul serialului animat de succes ”Shaun, the sheep's life”.

Un astronaut de jucărie, este adevărat, care însă – asigurat de Agenția Spațială Europeană – nu a omis să urmeze toată pregătirea riguroasă pe care trebuie să o efectueze colegii umani, potrivit Today.

”Odată cu misiunea dată lui Shaun, se încheie prima fază de recrutare a noilor membri ai corpului nostru spațial, care o vede pe astronautul italian ESA Samantha Cristoforetti de serviciu pe Stația Spațială Internațională pentru a doua sa misiune spațială și pe astronautul ESA, danezul Andreas Magensen, ales pentru al doilea zbor al său, care va fi urmat de introducerea noilor astronauți selectați cu apelul de selecție 2021, care va avea loc mai târziu în cursul anului”, a explicat David Parker, directorul programului de explorare umană și robotică ESA, anunțând recrutarea primei oi astronaute în corpul spațial european. 

Care vor fi sarcinile lui Shaun după decolare este încă neclar. Ceea ce se știe este că misiunea Artemis 1 este concepută pentru a testa capsula Orion și sistemul de lansare spațială dezvoltat de NASA și Modulul de servicii european al ESA, în prima lor călătorie pe Lună. 

Ajuns la 70 de mii de kilometri distanță, va inversa apoi traseul, pentru a mai face o trecere apropiată în apropierea Lunii, iar apoi va ateriza în Oceanul Pacific, în largul coastei Californiei. 

Plecarea este programată pentru sfârșitul lunii august, iar dacă totul decurge conform calculelor, misiunea va deschide porțile celei de-a doua călătorii a programului Artemis, așteptată pentru 2024, care include un itinerariu similar, dar cu patru astronauți umani la bord. Aterizarea astronauților umani pe Lună ar trebui să aibă loc în sfârșit în 2025, cu misiunea Artemis 3. 

Întorcându-ne la Shaun, prima oaie astronaut din istorie a început pregătirile pentru misiune în urmă cu doi ani, călătorind prin Europa și Statele Unite pentru a se familiariza cu diferite aspecte ale capsulei Orion și ale Modulului de serviciu european. O călătorie de formare care – asigurată de ESA – a fost documentată pe larg și care va fi prezentată într-o serie de postări pe blogurile agenției în următoarele câteva săptămâni. 

Citește și:

Galaxia Roata de Car, imagine rară surprinsă de telescopul spaţial James Webb - Foto în articol

Agenţia spaţială americană NASA a dat publicităţii marţi o rară şi uluitoare imagine a unei galaxii care se află la o distanţă de 500 de milioane de ani lumină, galaxia Cartwheel ("Roata de car"), ale cărei inele se disting cu o claritate fără precedent datorită noului telescop spaţial James Webb, informează miercuri AFP.

Ca şi Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Cartwheel a fost cândva o galaxie în formă de spirală. Însă forma actuală s-ar datora unui eveniment spectaculos: ciocnirea cu o altă galaxie mai mică (nu este vizibilă în imagine).

Ulterior, din centrul coliziunii s-au format două inele, similare ondulaţiilor în cercuri concentrice provocate de o piatră aruncată în apă. De aici numele său evocator - Roata de car.

Primul inel, situat mai aproape de centru, este foarte luminos, iar al doilea, aflat la exterior, se extinde de 440 de milioane de ani. În timpul expansiunii sale, acest inel loveşte gazul din jur, declanşând formarea stelelor.

Galaxia, observată iniţial cu telescopul Hubble

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel