Data publicării:
O zi în templul muzicii de la Arena din Verona, dedicată marelui Luciano Pavarotti
Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu a urcat pe scena Arenei din Verona pentru a participa la comemorarea marelui tenor Luciano Pavarotti. Piesa Te voglio bene assaje, cântată împreună cu renumitul interpret de muzică pop, actor de film şi teatru Massimo Ranieri, a fost primită cu ropote de aplauze şi stand up ovations. Nenumărate aplauze au răsplătit şi apariţia ei alături de cei trei tineri din Il Volo, care au încântat nu numai Europa, ci şi America, tenorii Piero Barone şi Ignazio Boschetto, cât şi baritonul Gianluca Ginovle, care interpretează piese clasice crossover.
La 10 ani de la dispariţia Maestrului Luciano Pavarotti, au început la Arena din Verona (pentru a se urma apoi cu evenimene în întreaga lume) comemorările Fundaţiei Pavarotti 10th Anniversary, cu o seară-eveniment intitulată Pavarotti o emoţie fără sfârşit, condusă de Carlo Conti, ce s-a desfăşurat în 6 septembrie. Carlo Conti mărturisea “Am vrut să invităm persoanele cu care Pavarotti a împăţit o parte din drumul vieţii”.
Massimo Ranieri şi Angela Gheorghiu la seara-omagiu de la Verona
Placido Domingo, Josè Carreras, Zucchero, Giorgia, Angela Gheorghiu, Vittorio Grigolo, Eros Ramazzotti, Il Volo, Francesco Meli, Nicola Piovani, Fiorella Mannoia, Nek, Fabio Armiliato, Andrea Griminelli, Massimo Ranieri, Ron Howard, Alessandro Del Piero, Fabio Fazio au fost unii dintre marii artişti italieni şi internaţionali care i-au adus un omagiu celebrului tenor.
În centru s-a aflat povestea de viaţă şi de carieră artistică a Marelui Luciano, spusă prin vocile şi mărturiile persoanelor care i-au fost aproape şi care sunt semnificative pentru această istorie a unei vieţi incredibile. S-a început cu Placido Domingo şi José Carreras, interpreţi ai unuia dintre cele mai populare momente ale carierei Maestrului, perioada celor Trei Tenori, pentru a se ajunge la noile generaţii, cărora Pavarotti le-a acordat întotdeauna o mare atenţie: Francesco Meli şi Vittorio Grigolo.
Zucchero
Pe scena Arenei din Verona au urcat şi soprana Angela Gheorghiu şi tenorul Fabio Armiliato, doi artişti pe care Maestrul Pavarotti îi stima şi pe care a dorit să-i aibă alături de el la sărbătorirea a 40 de ani de carieră, la Modena, în 2001.
Il Volo şi Angela Gheorghiu au deschis seara de la Arena di verona
Printre prietenii celui omagiat s-a aflat şi Andrea Griminelli, flautistul istoric cu care a cântat în întreaga lume.
Un omagiu adus rolului pe care Pavarotti l-a avut în arta lirică a fost închinat şi de 2Cellos, duetul de violoncelişti care s-a inspirat din muzica Maestrului.
Duetul 2cellos la Arena din Verona
Un omagiu special a venit din partea laureatului cu Premiul Oscar, Nicola Piovani, care a compus o piesă, Luciano, special pentru această ocazie.
Au contribuit la completarea acestei minunate fresce care a fost viaţa lui Pavarotti şi artişti pop renumiţi, începând cu Zucchero, care i-a fost partener la toate ediţiile Pavarotti and friends şi care, în 1992 l-a convins pe Maestru să cânte alături de el aria Miserere. A fost şi Eros Ramazzotti cu piesa Se bastasse una canzone, aleasă pentru a releva implicarea socială faţă de cei bolnavi care a fost mereu printre priorităţile lui Luciano Pavarotti.
Angela Gheorghiu
Andrea Bocelli a intervenit de la Roma, unde era implicat în concertul de la Colosseo cu Elton John, pentru a-i dedica o arie.
Printre oaspeţii internaţionali, se distinge laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Rigoberta Menchu, alături de alţi reprezentaţi ai UNHCR, care au amintit marea preocupare a lui Pavarotti pentru copiii-victime ale războiului.
Au fost, de asemenea, au fost prezente Giorgia, care a cântat în duet cu Luciano în 1994 şi de care acesta îşi amintea întotdeauna cu stimă şi afecţiune, şi Fiorella Mannoia, care, cu versiunea sa foarte specială a lui Caruso, a oferit un mod special de a aminti un alt mare prieten dispărut, Lucio Dalla.
Nicoletta Mantovani
Nu putem trece cu vederea pe Nek, care în afară de originea modeneză împărţea cu Luciano dragostea pentru muzică şi pentru cei din jur şi care l-a evocat printr-un Ave Maria compus de Pavarotti, dedicat copiilor defavorizaţi.
Nu în ultimul rând, a fost Massimo Ranieri care a ales să prezinte repertoriul cântecelor napoletane, atât de iubite de Pavarotti şi prezente în toate concertele sale.
Fabio Fazio a povestit despre Luciano “al său” şi, pentru a aminti marea pasiune a Maestrului pentru Signora del calcio, a acceptat initaţia şi Alessandro Del Piero istoricul căpitan al lui Juventus.
Eugene Kohn, care a împărţit de multe ori scena cu Pavarotti, a dirijat Orchestra Filarmonica a Festivalului Pianistic din Brescia şi Bergamo.
Angela Gheorghiu între Placido Domingo şi Jose Carreras
Cu prilejul acestei a 10-a comemorări, a fost present şi laureatul Premiului Oscar, Ron Howard, care a început un documentar despre viaţa lui Pavarotti. După Beatles, el a ales să spună istoria tenorului cel care a fascinat lumea.
“Am căutat firul conducător al istoriei lui Luciano. Şi am găsit fraza care cuprinde totul: «Vreau să fiu amintit ca un om care a dus muzica lirica maselor». Mi-am imaginat c ear fi vrut Luciano: pentru el, a scoate muzica din teatre însemna să o faci din nou populară. Şi asta a făcut toată viaţa”, povesteşte Nicoletta Mantovani, văduva marelui tenor.
Luciano Pavarotti, tenorul care a fascinat lumea
O parte din încasări a fost donată pentru ajutorarea refugiaţilor, aşa cum se întâmpla întotdeauna la concertele Pavarotti and Friends, care aveau şi o importantă parte caritabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News