O vază descoperită într-o bucătărie ar putea valora 186.000 de dolari
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Dreweatts
Sursă foto: Dreweatts
O vază de porțelan chinezesc, care datează din timpul dinastiei Qianlong, ar putea costa 186.000 de dolari

O vază păstrată într-o bucătărie din Anglia s-ar putea vinde cu 186.000 de dolari, după ce s-a descoperit că este un artefact chinezesc rar din secolul al XVIII-lea, creat pentru împăratul Qianlong.

Vaza a fost cumpărată de un chirurg în anii 1980 pentru câteva sute de lire sterline, potrivit casei de licitații Dreweatts din Marea Britanie, care se ocupă de vânzare la sfârșitul acestei luni. Chirurgul i-a dat-o ulterior fiului său care, fără să-și dea seama de valoarea artefactului, l-a ținut în bucătărie.

Având o înălțime de doi metri, cu o paletă coloristică uimitoare, ornată cu aur și argint pe un fundal albastru viu, vaza poartă semnul distinctiv format din șase caractere al perioadei Qianlong (1736-1795), a transmis Dreweatts într-un comunicat de presă.

Prețul vazei ar putea ajunge la 186.000 de euro

Se estimează că se va vinde cu un preț între 124.000 și 186.000 de dolari la licitația Dreweatts de pe 18 mai.

”Descoperirile de acest tip sunt foarte rare în timpul vieții unui evaluator”, a declarat pentru CNN Mark Newstead, consultant de specialitate pentru ceramică și opere de artă asiatice.

Newstead a spus că a văzut prima dată vaza când el, soția sa și un alt cuplu au fost invitați la prânz la casa unui prieten, la sfârșitul anilor 1990. Vaza se afla într-un alcov îndepărtat de masa din bucătărie.

”Avea o luminozitate deosebită și un decor fin și, deși la acea vreme principala mea expertiză era ceramica europeană, am avut un sentiment copleșitor că era secolul al XVIII-lea și ceva foarte ”, prețios adăugat Newstead.

Vaza a rămas în posesia proprietarilor zeci de ani

Abia când a vizitat din nou casa, câțiva ani mai târziu, Newstead a văzut că vaza fusese mutată într-un loc mult mai sigur pe un bufet mare de mahon din salon. Apoi s-a uitat la el mai atent și și-a dat seama că este Qianlong. Cu toate acestea, vaza a rămas acolo unde a fost încă 20 de ani.

Dreweatts a descris vaza ca un ”exemplu extraordinar de porțelan Qianlong imperial”, care a folosit tehnici de emailare extrem de neobișnuite și culori izbitoare.
Casa de licitații a spus că este extrem de rar să vezi vaze albastre pictate atât în ​​aur, cât și în argint.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel