O universitate le impunea studentelor teste de sarcină înainte de examene
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (cottonbro studio)
Sursă foto: Pexels (cottonbro studio)
O universitate a fost criticată pentru impunerea unui test de sarcină studentelor de la o specializare medicală. 

O universitate din Uganda a retras o cerință pentru studenții care studiază pentru a deveni asistente sau moașe, care le cerea să facă un test de sarcină înainte de a susține examenele, după ce s-au confruntat cu reacții vehemente. Universitatea Internațională Kampala a emis o notificare marți în care transmite că studenții ”ar trebui să meargă la KIU-TH pentru un test de sarcină, la care se aplică o taxă de 5000 UGX plătită biroului de conturi al spitalului”.

„În caz contrar, nu veți participa la examenele UNMEB (Consiliul de examinare a asistentelor medicale și moașelor din Uganda)”, mai scrie în anunț. 

Taxa de 5.000 de șilingi ugandezi reprezintă aproximativ 1,33 de dolari.

Reacții vehemente pe Twitter. ”Ce? De ce? Într-adevăr?”

Epidemiologul Catherine Kyobutungi, director executiv al Centrului de Cercetare a Populației și Sănătății din Africa (APHRC), a împărtășit miercuri o fotografie a anunțului universității pe Twitter și a scris: „Aceasta este o nenorocire discriminatorie și inacceptabilă”.

„Studentelor care se pregătesc să devină asistente și moașe li se cere să facă un test de sarcină, pe cheltuiala lor, ca o condiție prealabilă pentru susținerea examenelor. Este o prostie!!!”, a mai scris medicul, revoltată

Dr. Githinji Gitahi, CEO al organizației non-profit Amref Health Africa, a răspuns pe Twitter: „Ce? De ce? Într-adevăr? Pentru că sarcina are ce treabă cu examenele? Fătul oferă un avantaj necuvenit la examen? Sunt atât de confuz.”

Organizația pentru drepturile femeilor FIDA Uganda a postat o fotografie a unei scrisori pe care a trimis-o universității private, amintind instituției că articolul 33 (3) din Constituția țării din 1995 „acordă protecție femeilor și drepturilor lor, ținând cont de statutul lor unic și natural matern, de funcția în societate și același articol interzice în continuare discriminarea femeilor și garantează demnitatea lor deplină și egală cu bărbații.”

Politica a fost retrasă

Joi, universitatea și-a inversat politica controversată.

„Acest anunț vine pentru a vă informa pe toți că nota internă privind sarcina și testarea din 8 noiembrie 2022 a fost anulată (retrasă)”, a scris profesorul Frank Kaharuza, vice-rector adjunct al campusului de vest al universității, într-o declarație distribuită pe platformele universității. 

„Vă rugăm să vă concentrați pe pregătirea pentru examenele UNMEB. Vă doresc toate cele bune la examenele viitoare”, a continuat acesta.

Universitatea a răspuns, de asemenea, către FIDA Uganda într-un e-mail, distribuit de grupul de drepturile omului de pe Twitter, confirmând că „nicio studentă nu va fi oprită să-și susțină examenele pentru că nu a făcut un test de sarcină”.

FIDA Uganda a scris pe Twitter: „Suntem recunoscători pentru cooperarea biroului vice-rectorului și căutăm să reamintim tuturor instituțiilor academice că orice încercare de a controla corpurile studenților reprezintă o acțiune discriminatorie împotriva cohortei studențești și este o încălcare a autonomiei lor fizice. .”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel