O țară va amenda cu 1.000 de euro persoanele care poartă burka
O țară europeană amendează cu 1.000 de euro persoanele care poartă burka.
Autorităţile elveţiene vor amenda cu până la 1.000 de franci elveţieni (1.030 de euro) persoanele care poartă în public burka, vălul integral sau alte vestimentaţii ce acoperă faţa, potrivit unei noi legi federale prezentate miercuri după ce elveţienii au aprobat anul trecut această interdicţie, relatează agenţia EFE și Agerpres.
Totuşi, amenda va fi de zece ori mai mică decât cea prevăzută în propunerea din anteproiectul de lege şi pe care unii au considerat-o disproporţionată, semnalează Ministerul elveţian al Justiţiei.
Elvețienii au votat pentru interzicerea vălului
În plus, amenzile vor putea fi contestate, lucru care de asemenea nu era prevăzut în anteproiectul de lege, şi vor fi permise numeroase excepţii. Astfel, interdicţia nu se va aplica la bordul avioanelor, în incintele misiunilor diplomatice şi consulare, în biserici şi alte lăcaşuri de cult.
Acoperirea feţei va mai fi permisă dacă este impusă de motive sanitare, de securitate, climatice, de obiceiurile locale, din motive artistice, de divertisment sau publicitare, precizează Ministerul elveţian al Justiţiei.
La 7 martie 2021, elveţienii au aprobat prin referendum, cu 52% din voturile participanţilor, interdicţia de a purta în public vălul integral sau burka, elemente tradiţionale pentru multe femei în cultura islamică.
Decizia luată de elveţieni la urne a fost atunci criticată de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, care a considerat că această interdicţie va conduce la mai multă marginalizare şi la excluziune din viaţa publică pentru femeile musulmane.
Ce este Sharia, legea care le impune femeilor să se acopere
Talibanii au intrat în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane anul trecut. Evenimentele s-a desfășurat cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Mai mult, președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.
Sharia este o lege interpretată strict din sistemul juridic al Islamului și în care pedepsele aplicate sunt extrem de dure și înseamnă, literalmente, "calea directă, bine călcată spre apă".
Sharia este derivată din Coran, dar și din Fatwa, deciziile erudiților islamici, potrivit BBC.
Sharia reprezintă un mod de viață pentru musulmani și presupune rugăciuni, posturi și donații către săraci. Principalul obiectiv al legii este acela de a arăta musulmanilor cum să-și conducă fiecare aspect al vieții lor, în conformitate cu dorințele profetului Mohamed.
De exemplu, dacă un musulman este invitat în oraș de un coleg după muncă și nu știe ce decizie să ia, atunci poate să ceară sfatul unui erudit. Acesta îi va spune ce alegere să facă astfel încât să respecte regulile religiei.
Sharia cunoaște două tipuri de infracțiuni: "hadd", crime grave cu pedepse deja stabilite, și "tazir", infracțiuni minore, pedepsele fiind decise de un judecător.
Infracțiunile "hadd" includ furtul, pentru care pedeapsa poate însemna tăierea mâinii tâlharului, și adulterul, care este pedepsit prin moarte prin lapidare.
În ceea ce privește moartea prin lapidare, ONU s-a pronunțat și o consideră o "tortură inumană și degradantă". Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News