O tânără din România candidează pentru Bundestag
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 21 sep 2021, 14:19
WhatsApp
O tânără din România candidează pentru Bundestag  /  Sursă foto: Facebook Ana-Maria Trăsnea
O tânără din România candidează pentru Bundestag / Sursă foto: Facebook Ana-Maria Trăsnea
Ana-Maria Trăsnea s-a mutat la 13 ani din Piatra Neamț la Berlin, în 2007. Ani de zile nu i-a fost deloc ușor, la școală a trecut prin experiențe de bullying și discriminare. Acum candidează pentru parlamentul german.

Până acum, cei mai mulți au fost nemți. A sunat și la ușa unor englezi sau vietnamezi. Dintr-o dată vede un nume românesc pe o sonerie. Apasă butonul. O doamnă de vârstă medie deschide, vine și soțul ei. Tânăra se prezintă direct în limba română: "Bună ziua, mă numesc Ana-Maria Trăsnea și sunt candidata social-democratilor din sector pentru Bundestag, parlamentul german. Sunt aici ca să nu mă vedeți doar pe afișele electorale. Dacă sunteți interesați, vă dau cu plăcere câteva materiale informative."

Cuplul este uimit că o candidată pentru parlamentul german se prezintă în limba română. Femeia o poftește pe Ana-Maria Trăsnea imediat înăuntru. "Haideți la o cafea", spune. Cei doi provin dintr-o comună de lângă Craiova, dar stau de mulți ani la Berlin. Soțul lucrează în construcții, soția ca femeie de serviciu. Fiul lor a terminat școala la Berlin, iar acum face cursuri de pregătire profesională în domeniul mecatronicii. "În România este foarte greu", povestesc cei doi români, care sunt recunoscători că pot trăi în Germania. 

Când vine vorba despre alegerile generale de duminică, cei doi spun că nu pot vota întrucât nu sunt cetățeni germani. Dar Ana-Maria Trăsnea le explică că au drept de vot la alegerile comunale, în sectorul în care stau. "Și oricum aveți multe posibilități și drepturi aici, chiar dacă nu aveți cetățenia germană", le spune tânăra. Apoi le dă o mapă cu informații despre ea și programul ei politic. Le arată adresa unui birou și un număr de telefon: "Dacă aveți vreo problemă, puteți să mă contactați oricând."

Un copil al generației 'Singur acasă'

Ana-Maria Trăsnea s-a născut în 1994 la Piatra Neamț. Orașul a pierdut, în ultimele decenii, din lipsa perspectivelor economice, aproape 40.000 de locuitori. Anul trecut, un ziar local a titrat: "Dezastrul economic în Neamț - efortul conjugat al politicienilor și al statului român".

Mama ei a plecat din Piatra Neamț deja în anul 2002, la scurt timp după abrogarea regimului de vize pentru spațiul Schengen. Era divorțată și a găsit, în căutarea unei vieți mai bune pentru ea și cele două fiice, un loc de muncă la Berlin, în gastronomie. Fetele au rămas la Piatra Neamț, îngrijite de o mătușă. Au trăit experiența euro-generației 'Singur acasă' timp de cinci ani de zile. Doar în vara anului 2007, Ana-Maria și sora ei s-au putut muta la mama lor la Berlin.

Ana-Maria Trăsnea nu se plânge de Germania și de cât de greu i-a fost, ci subliniază ce poate fi schimbat în această țară. Spre exemplu, tânăra consideră că sistemul de ajutor social ar trebui reformat din temelii, pentru că îi tratează pe mulți oameni umilitor.

Ana-Maria Trăsnea nu-și ascunde niciodată originea română. Pe site-ul ei de campanie scrie deja în propoziția a doua că s-a născut în România. Vorbește germană fără accent și fără erori. Dar când se prezintă cu numele ei, folosește întotdeauna pronunțarea corectă românească, scrie DW.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?