O tăbliță cu scriere cuneiformă, veche de 3.500 de ani, conține o chitanță antică pentru cumpărarea de mobilă / foto în articol
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
A fost descoperită o tăbliță cu scriere cuneiformă, veche de 3.500 de ani, care reprezintă nici mai mult, nici mai puțin decât o chitanță antică de cumpărături.

Tăblița de argilă gravată cu ceea ce pare a fi una dintre cele mai vechi bonuri de vânzare cunoscute din lume a fost descoperită de arheologi în sudul Turciei. Scris în cuneiform, documentul antic datează din secolul al XV-lea î.Hr. și consemnează achiziționarea unor cantități mari de mobilier din lemn, potrivit IFL Science.

Anunțând descoperirea, ministrul turc al Culturii și Turismului, Mehmet Ersoy, a explicat că cercetătorii au dat peste remarcabila relicvă la Eski Alalah, în provincia sudică Hatay. Cunoscută și sub denumirea de Movila Aççana, situl antic este situat în orașul vechi Alalah, unde cercetătorii au găsit tăblița în timpul lucrărilor de restaurare de după un cutremur.

Cel mai vechi sistem de scriere cunoscut din lume, cuneiformul a fost dezvoltat cu aproximativ 5.500 de ani în urmă și a fost folosit în Mesopotamia antică timp de aproximativ trei milenii. Scrierea a fost adoptată de culturi precum babilonienii, asirienii și sumerienii, fiecare dintre acestea având propria sa limbă.

Potrivit lui Ersoy, bonul de vânzare recent descoperit pare să fie scris în limba akkadiană, care era limba folosită a celui mai vechi imperiu din lume. Vechi de mai bine de un secol, Imperiul Akkadian își avea capitala într-o locație necunoscută de-a lungul malurilor râului Eufrat, iar dialectul său, acum dispărut, era cea mai veche dintre limbile semitice – care includ ebraica și arabă.

Lingviștii lucrează în prezent la descifrarea textului, ale cărui primele rânduri documentează vânzarea și cumpărarea unui număr mare de scaune, mese și taburete, împreună cu informații despre identitățile cumpărătorilor și vânzătorilor.

„Credem că această tabletă, care cântărește 28 de grame, va oferi o nouă perspectivă în ceea ce privește înțelegerea structurii economice și a sistemului de stat al epocii bronzului târziu”, a spus Ersoy într-un comunicat.

În 2018, cercetătorii au dat peste o tăbliță similară de lut cu o plângere a unui client care aparent era nemulțumit de calitatea cuprului pe care l-a cumpărat.

În timp ce oamenii de știință se luptă adesea să descifreze mesajele imprimate pe aceste tăblițe antice, sarcina de a interpreta scrierea cuneiformă poate fi pe cale să devină mult mai ușoară datorită dezvoltării unui sistem de inteligență artificială care poate traduce akkadiana și alte limbi înrudite cu o acuratețe de 97%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel