O sursă misterioasă din spațiu a generat 1.652 de emisii radio rapide în doar 47 de zile
O sursă de semnale radio puternice din spațiul îndepărtat a adâncit misterul emisiilor radio rapide.
O sursă de semnale radio puternice din spațiul îndepărtat a adâncit misterul emisiilor radio rapide. O analiză a datelor colectate pe sursa activității FRB121102 din 2019 a numărat 1.652 de semnalizări într-un interval de doar 47 de zile.
Nu s-a găsit niciun semn de periodicitate, ceea ce, potrivit cercetătorilor, prezintă provocări semnificative pentru restrângerea sursei la un obiect compact care se învârte, cum ar fi o stea moartă foarte magnetică sau un magnetar.
Acest lucru sugerează cu tărie că ar putea exista mai multe mecanisme care produc aceste explozii puternice de radiații și că avem un drum lung de parcurs înainte de a descoperi toate detaliile referitoare la sursă.
De la descoperirea lor în 2007, emisiile radio rapide au adus nedumeriri în rândul astronomilor. După cum sugerează și numele, sunt emisii de lumină în spectrul radio care se aprind extrem de rapid, cu o durată de doar câteva milisecunde.
Emisiile radio rapide sunt extrem de puternice
Dintre cele pe care le putem urmări înapoi la o sursă, majoritatea au origini în galaxii la milioane până la miliarde de ani lumină distanță, dar sunt incredibil de puternice. În acele milisecunde, o emisie radio rapidă poate descărca la fel de multă energie ca sute de milioane de Sori.
De cele mai multe ori, sursele de emisie radio rapide se aprind brusc, iar apoi dispar complet, făcându-le imposibil de previzionat și foarte greu de urmărit.
Totuși, o serie de surse ale emisiilor radio au fost detectate repetându-se, iar acestea ar putea fi una dintre cheile care ajută cel puțin parțial la rezolvarea misterului.
Dintre acestea, primul și cel mai prolific este FRB121102. Repetarea sa a permis astronomilor să o urmărească la o galaxie pitică la 3 miliarde de ani lumină distanță. Nu numai că este incredibil de activă, dar activitatea sa este ciclică, 90 de zile de activitate și 67 de zile de inactivitate.
În perioada 29 august - 29 octombrie 2019, un telescop a preluat 1.652 de emisii individuale din obiectul hiperactiv. Rata de vârf a fost de 122 de emisii pe parcursul unei ore, cel mai înalt nivel de activitate pe care l-am văzut vreodată într-o sursă de emisie radio rapidă, scrie ScienceAlert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News