Data actualizării:
Data publicării:

O sursă Hamas dezvăluie cum a fost planificat atacul din Israel. Totul a început acum doi ani. De ce Mohammed Deif l-a numit "potopul Al Aqsa"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
O sursă Hamas dezvăluie cum a fost planificat atacul din Israel. Totul a început acum doi ani. De ce Mohammed Deif l-a numit "potopul Al Aqsa" / Foto: Reuters
O sursă Hamas dezvăluie cum a fost planificat atacul din Israel. Totul a început acum doi ani. De ce Mohammed Deif l-a numit "potopul Al Aqsa" / Foto: Reuters
Află în articol cum a organizat Mohammed Deif, comandantul secret al Hamas, atacul asupra Israelului.

Mohammed Deif, numit și "oaspetele" sau "pisica cu nouă vieți", este șeful secret al aripii militare Hamas din Gaza, considerat responsabil pentru moartea a zeci de atacuri sinucigașe, potrivit Reuters. Se pare că a fost nevoie de doi ani pentru a planifica atacul de sâmbătă asupra Israelului.

Cât despre motivul atacului, Hamas ar invoca "furia" din cauza raidurilor israeliene la moscheea Al Aqsa. Tocmai din acest motiv creierul din spatele atacului, militantul palestinian Mohammed Deif, numește acest atac "Al Aqsa Flood".

VEZI ȘI: "Oaspetele", creierul atacului din Israel. Cine este Mohammed Deif, cunoscut în Palestina drept "pisica cu nouă vieți" - Foto

Ar fi fost nevoie de doi ani pentru a planifica atacul



Sintagma "cel mai căutat om din Israel", folosită într-o înregistrare audio difuzată în timp ce Hamas trăgea mii de rachete din Gaza spre Israel, a semnalat că atacul a fost o răzbunare pentru raidurile israeliene de la moscheea Al Aqsa din Ierusalim.

Astfel se pare că Mohammed Deif a început încă din mai 2021 planificarea operațiunii care a ucis peste 1.200 de oameni în Israel, potrivit unei surse apropiate Hamas din Gaza.

"A fost declanșat de scenele și filmările cu furtuna Israelului asupra Moscheei Al Aqsa în timpul Ramadanului, când i-au bătut pe credincioși, i-au atacat, au târât bătrâni și tineri afară din moschee. Toate acestea au alimentat și au aprins furia", a spus sursa.

Acel incident de la moscheea Al Aqsa, a fost mult timp un punct de aprindere pentru violență, ducând la declanșarea a 11 zile de lupte între Israel și Hamas. După mai bine de doi ani, asaltul de sâmbătă, cea mai gravă încălcare în apărarea israeliană de la conflictul arabo-israelian din 1973, a împins Israelul să declare război și să lanseze lovituri de răzbunare în Gaza, care au ucis mai mult de 800 de oameni până marți.

Deif, un supraviețuitor a șapte tentative de asasinat



Mohammed Deif, un supraviețuitor a șapte tentative de asasinat israeliene, cea mai recentă fiind din 2021, vorbește rar și nu apare niciodată în public. Așa că atunci când canalul TV al Hamas a anunțat că era pe cale să vorbească sâmbătă, palestinienii știau că se întâmplă ceva semnificativ.

"Astăzi, furia Al Aqsa, furia poporului nostru și națiunea explodează. Mujahedinii noștri, astăzi sunt ai tăi pentru a-l face pe acest criminal să înțeleagă că timpul lui s-a încheiat", a spus Deif în înregistrare.

Există doar trei imagini cu Deif: una la 20 de ani, alta în care apare mascat și o imagine a umbrei sale,cea din urmă fiind folosită atunci când înregistrarea audio a fost difuzată.

Locația lui Deif nu este cunoscută, deși cel mai probabil se află în Gaza, undeva prin tunelurile dedesuptul orașului. O sursă din securitatea israeliană a declarat că Deif a fost direct implicat în planificarea atacului.

Două creiere, o singură minte



Surse palestiniene au declarat că una dintre casele lovite de rachetele israeliene în Gaza i-a aparținut tatălui lui Deif. Totodată, fratele și alți doi membri ai familiei lui ar fi fost uciși, conform surselor.

Sursa apropiată de Hamas a declarat că decizia de a pregăti atacul a fost luată de către Deif, care conduce Al Qassam al Hamas, împreună cu Yehya Sinwar, liderul Hamas din Gaza, dar era clar cine era arhitectul.

"Există două creiere, dar o singură minte", a spus sursa, adăugând că informațiile despre operațiune au fost cunoscute doar de o mână de lideri ai Hamas.

Secretul ar fi fost atât de bine ținut, încât Iranul, dușmanul Israelului și o sursă importantă de finanțare, antrenament și armament pentru Hamas, ştia doar în termeni generali că mişcarea planifica a operație majoră. Se pare că nu cunoștea momentul sau detaliile atacului, conform unei surse din regiune.

Sursa a spus că, în timp ce Teheranul era conștient de faptul că se pregătește o operațiune majoră, nu s-a discutat niciodată de acțiuni care implică Hamas, conducerea palestiniană, militanții libanezi susținuți de Iran, Hezbollah și Iran.

"A fost un cerc foarte strâns", a spus sursa.

Iranul spune că nu a fost implicat în atac



Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat marți Teheranul nu a fost implicat în atacul asupra Israelului.  Planul, așa cum a fost conceput de Mohammed Deif, a implicat un efort prelungit la înşelăciune. Israelul a fost făcut să creadă că Hamas nu era interesat de lansarea unui conflict și se concentra în schimb pe dezvoltarea economică în Gaza, unde mișcarea este puterea de guvernare.

Dar, în timp ce Israelul a început să ofere stimulente economice pentru muncitorii din Gaza, luptătorii grupului erau instruiți, a spus o apropiată de Hamas.

"Ne-am pregătit pentru această bătălie timp de doi ani", a spus Ali Baraka, șeful relațiilor externe pentru Hamas.

Vorbind cu o voce calmă, Deif a spus asta în înregistrarea sa. El a avertizat în repetate rânduri Israelul să înceteze crimele împotriva palestinienilor, să elibereze prizonierii, despre care el a spus că au fost abuzați și torturați și să oprească exproprierea pământului palestinian.

"În fiecare zi, ocupația ne asaltează satele, orașele și orașe din Cisiordania. Percheziționați casele, ucideți, răniți, distrugeți și rețineți. În același timp, confiscă mii de acri din pământul nostru, smulge oameni din casele lor pentru a construi. în timp ce asediul său criminal continuă asupra Gazei", a spus acesta în înregistrarea audio distribuită în timpul atacului de sâmbătă.

Deif a spus că Hamas a îndemnat comunitatea internațională să pună capăt "crimelor ocupanților". El a mai spus că Hamas a cerut în trecut Israelului un acord umanitar pentru eliberarea prizonierilor palestinieni, dar propunerea a fost respinsă.

"În lumina orgiei ocupaților și a negării acestora a legilor și rezoluțiilor internaționale și în lumina legislației americane și sprijinul occidental, dar și tăcerea internațională, am decis să punem un sfârșit la toate acestea", a spus el.

Detalii despre viața lui Mohammed Deif



Născut în Khan Younis, Gaza, în anii 1950, liderul militant a devenit cunoscut sub numele de Mohammed Deif după ce s-a alăturat Hamas în timpul Primei Intifada, numită și revolta palestiniană, care a început în 1987. A fost arestat de Israel în 1989 și a petrecut aproximativ 16 luni în detenție, a spus o sursă  Hamas.

Deif a obținut o diplomă în știință de la Universitatea Islamică în Gaza, unde a studiat fizica, chimia și biologia. El a manifestat o afinitate pentru arte și a jucat în comedii.

Urcând în rândurile Hamas, Deif a dezvoltat rețeaua de tuneluri de sub Gaza, dar și metodele de fabricare a bombelor. Se află pe lista celor mai căutate persoane din Israel de zeci de ani, fiind responsabil pentru moartea a zeci de israelieni.

Pentru Deif, a rămâne în umbră a fost o chestiune de viață și moarte. Surse Hamas au spus că și-a pierdut un ochi și a suferit răni grave la un picior, în urma unei tentative de asasinat asupra sa.  

Soția lui, fiul său de 7 luni și fiica sa de 3 ani au fost uciși de un atac aerian israelian în 2014. Faptul că a supraviețuit de atâtea ori i-a oferit statului  de erou popular palestinian. În videoclipuri este mascat sau i se vede doar umbra. Nu folosește tehnologia modernă, a declarat sursa apropiată Hamas. "Este omul din umbră", a spus sursa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel