Data actualizării:
Data publicării:

O singură viață nu este suficientă. Studiu: Românii sunt printre campioni la timp liber și dormit

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS/ Pexels
Fotografie de la JESHOOTS/ Pexels

Cea mai prețioasă resursă? Timpul. Lucrul digital și inteligent a doborât barierele dintre profesie și privat. Iar orele disponibile au fost din nou reduse.

Timpul pentru folosirea și consumul propriu, în sine, este aurul mileniului trei, un lux printre luxuri. Este un atu greu de gestionat, de fapt necesită disciplină, strategii, precum și norocul de a te naște la locul potrivit: în Norvegia – ca să spunem așa –  unde cultura și organizarea socială sunt ca vântul în pânze.

Potrivit Better Life Index elaborat de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în țările OCDE un muncitor cu normă întreagă își dedică 63% din zi, aproximativ 15 ore, îngrijirii personale și timpului liber, așadar, pentru a socializa cu prietenii și familia, pentru a face sport, a citi, a se uita la televizor, a avea grijă de hobby-urile și jocurile lor. Timpul rămas este absorbit de activități legate de profesie, potrivit Il Giornale.

Țara europeană cu cel mai mult timp liber disponibil este Finlanda (5h50') urmată de Norvegia (5h40'). România a rămas în urmă cu 4h23'.

Cantitatea de timp liber disponibil se modifică odată cu vârsta. Tinerii sub 24 de ani îi dedică 22,6% din zi (5h25'), adulții între 25 și 44 de ani 16,4%, dar după vârsta de 45 de ani procentul crește la maxim atunci când se depășește pragul celor 65 de ani care dedică 26,5% din zi.

Cele mai dezavantajate sunt mamele care au la dispoziție doar 2h35 'zi de timp liber.

Ce faci în timpul tău liber?

Spațiile pentru timpul liber sunt concentrate începând cu după-amiaza, cresc semnificativ de la ora 19 cu un vârf după ora 21. Dar ce le place oamenilor să facă când își recuperează în sfârșit cel mai de preț bun, timpul? În multe țări, vizionarea la televizor este principala activitate în timpul liber, tinerii fiind cei mai puțin interesați de micul ecran.

În aproape toate țările OCDE, viața socială reprezintă al doilea element în ceea ce privește timpul liber, absorbind în medie 53′ sau 18,1% din timpul liber. Estonienii sunt cei care preferă să fie singuri preferând utilizarea noilor tehnologii pentru a dirija relațiile sociale, la fel cum în Spania și Luxemburg preferă să facă sport sau alte activități în aer liber.

A treia activitate favorită este a nu face nimic, recunoscută de 42,9% dintre persoanele dispuse să cedeze lenevirii timp de 40 de minute pe zi, minute care cresc după vârsta de 60 de ani.

Urmează sportul și activitățile în aer liber precum plimbările. Cei mai atrași de mișcare sunt studenții (14%). Cât despre lectura în timpul liber, cei mai pasionați sunt scandinavii.

Dormitul în Europa

În Europa, timpul aproximativ dedicat somnului este de 8h30'. Cel mai mult par să doarmă românii cu 8 ore și 52’, urmați de estonii cu 8 ore și 50’, în timp ce norvegienii dorm mai puțin, cu doar 8 ore 7’. 

 

Citește și:

Un bărbat a câștigat campionatul de lenevit, după ce a stat întins în parc 3 zile la rând

Satul Brezna din Muntenegru a organizat,de curând, cea de-a 12-a ediție anuală a „Campionatului de stat întins”, o competiție neobișnuită în care scopul este de a petrece cât mai mult timp... întins. Pare destul de ușor, dar pe măsură ce trece timpul, oasele și mușchii încep să doară, membrele amorțesc și simți pur și simplu nevoia să te ridici și să faci câţiva paşi. Anul acesta, campionul a reușit să stea întins timp de aproximativ 60 de ore. „Nu a fost dificil. Credeți-mă, nici măcar nu m-am încălzit”, a declarat Zarko Pejanovic, cunoscut sub numele de „Knele”.

Pejanovic a concurat împotriva altor nouă persoane, întins pe jos într-un parc local. Tuturor li s-a permis să-și aducă telefoane și cărți, pentru a se ține ocupați în timp ce zăceau pe jos, dar, unul câte unul, au început să se ridice, până când au mai rămas doar două persoane – Zarko Pejanovic, din Zabjela, și Vuk Koljensic, din Danilovgrad, scrie Times Now. La un moment dat, cei doi concurenți au început să glumească pe seama împărțirii titlului de campion, dar Pejanovic era hotărât să aducă acasă titlul de al 12-lea campion la stat degeaba și, după aproximativ 60 de ore, a rămas ultimul încă întins pe jos.

60 de ore pare mult timp, dar trebuie să amintim că, în urmă cu câțiva ani, a fost implementată o nouă regulă, care le permite concurenților să meargă la toaletă la fiecare opt ore. Acest lucru, cu siguranță, face lucrurile mult mai ușoare și a fost unul dintre factorii cheie care au permis unei femei pe nume Dubravka Aksic să stabilească recordul mondial, petrecând patru zile și 21 de ore întinsă pe spate. Înainte de adoptarea regulii pauzei de mers la toaletă, recordul mondial pentru statul culcat continuu a fost de 52 de ore.

Campionatul de stat culcat a fost creat de un bărbat pe nume Radoje Blagojevic, pentru a ironiza stereotipul conform căruia muntenegrenii sunt leneși. Pentru că a câștigat ediția din acest an, Zarko Pejanovic a luat acasă suma de 350 de euro și un premiu constând într-un prânz pentru două persoane la un restaurant, un sejur de weekend într-un sat loc și o tură de rafting.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel