O seară incandescentă cu Israel Philharmonic Orchestra, la pupitru, maestrul Zubin Mehta
În Seria Mari Orchestre ale Lumii , astă-seară, de la ora 20:30, la Sala Palatului, puteţi audia concertul Israel Philharmonic Orchestra , avându-l la pupitru pe celebrul dirijor Zubin Mehta. Solistă: Pianista Khatia Buniatishvilli .
În program:
Schumann – Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op. 54
Strauss – Simfonia Domestica op. 53
Maestrul Zubin Mehta, a mărturisit într-un interviu recent: “După cum ştiţi, vin în România încă din anul 1964 şi am fost primit cu multă bucurie de către publicul românesc, iubitor de muzică şi cultură, în general. Când mi s-a propus să devin Preşedinte de onoare al Festivalului, am acceptat imediat, pentru că îmi face mare plăcere să fiu în această postură. Între festivalurile de muzică clasică, cel ce poartă numele lui George Enescu este unul dintre cele mai bogate! Uitaţi-vă la program, la orchestrele şi soliştii care vor veni! Este un demers excepţional! Organizatorii depun o muncă extraordinară pentru a crea acest Festival – unul dintre cele mai importante din lume la ora actuală. Mă bucur foarte mult să mă întorc la Bucureşti şi în 2017.
Khatia Buniatishvilli
Anul acesta voi dirija un poem simfonic, Voix de la nature (Vocea naturii), din care Enescu a terminat o singură secţiune. Este impresionistă. Încă nu am repetat-o, am doar partitura. Enescu a fost influenţat de alţi mari muzicieni din preajma lui şi, bineînţeles, de curentul impresionist, iar acest poem demonstrează asta. Regret că nu a terminat lucrarea, ce abundă în culori. De-abia aştept să o dirijez.
În final, aş dori să vă spun că încă mai aşteptăm construirea unei noi săli de concert. Bucureştenii şi publicul meloman atât de entuziast merită o sală nouă! Sper din tot sufletul că în viitor veţi avea această sală”.
Israel Philharmonic Orchestra
Zubin Mehta (Director Muzical al Filarmonicii din Israel de mai bine de 40 de ani) s-a născut în Bombay (India) şi a crescut într-un mediu muzical. Tatăl său, Mehli Mehta, este fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay şi a fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles.
În ciuda influenţei muzicale, domeniul său de studiu iniţial a fost medicina. La 18 ani a abandonat cariera medicală pentru a se înscrie la Academia de Muzică din Viena. Şapte ani mai târziu, a dirijat atât Filarmonica din Viena cât şi pe cea din Berlin. A devenit rapid unul dintre cei mai solicitaţi dirijori de orchestră şi operă.
Între 1961 şi 1967 a fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal. A fost numit Director Muzical al Filarmonicii din Los Angeles în 1962, funcţie pe care a deţinut-o până în 1978. Orchestra Filarmonică din Israel l-a numit pe Zubin Mehta Consilier Muzical în 1969, Director Muzical în 1977, şi Director Muzical pe Viaţă în 1981.
Dennis Russell Davies
Din 1978, timp de treisprezece ani, maestrul Mehta a fost Director Muzical al Filarmonicii din New York, fiind cel mai longeviv director din istoria modernă a Orchestrei. În această perioadă a dirijat peste 1.000 de concerte. Din 1986, este Dirijor Principal la Festivalul de vară de la Florenţa Maggio Musicale Fiorentino. Septembrie 1998 a marcat împlinirea a cinci ani în funcţia de Director Muzical la Opera de Stat din München.
Zubin Mehta a obţinut nenumărate premii şi distincţii. În Israel i s-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Ebraice din Ierusalim, a Universităţii din Tel-Aviv şi a Institutului Weizmann, iar Universitatea Ebraică a numit o aripă a Departamentului de Muzicologie după el şi tatăl său (dirijorul Mehli Mehta). În 1991, a fost distins cu Premiul Special la festivitatea de decernare a Israel Prize şi este laureat cu Premiului pentru Muzică al Fundaţiei Wolf.
Este Cetăţean de Onoare al oraşului Tel Aviv (Yafo).
Filarmonica din München l-a numit Dirijor de Onoare, titlu creat special pentru el.
În 2006 este publicată cartea sa autobiografică Die Partitur meines Leben: Erinnerungen (Partitura Vieţii Mele: Memorii), în Germania şi Israel. În acelaşi an a fost distins cu premiul Una vita nella musica – Artur Rubinstein la Teatrul La Fenice din Veneţia, şi Kennedy Center Honors, iar un an mai târziu i s-a decernat premiul Dan David.
Aaron Pilsan
Faimoasa Khatia Buniatishvilli interpretează Concertul pentru pian şi orchestră de Schumann
Născută în 1987 în Georgia, Khatia Buniatishvilli descoperă pianul la o vârstă foarte fragedă (3 ani). Susține primul concert alături de Orchestra de Cameră din Tbilisi la vârsta de 6 ani și are prima apariție internațională la 10 ani. Khatia a studiat la Tbilisi cu Tengiz Amiredjibi și la Viena cu Oleg Maisenberg.
Debutul său în Statele Unite a fost la Carnegie Hall în 2008. De atunci, a urcat pe scenele Hollywood Bowl, festivalurilor iTunes, BBC Proms, Salzburg, Verbier, Menuhin Gstaad, La Roque d’Anthéron, Klavier-Festival Ruhr, „Progetto Martha Argerich”, în sălile New York Carnegie Hall, Los Angeles Walt Disney Concert Hall, London Royal Festival Hall, Vienna Musikverein și Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Paris Philharmonie și Théâtre des Champs-Élysées, Scala din Milano, Teatro La Fenice din Veneția, Palau de la Música Catalana din Barcelona, Victoria Hall Geneva, Zürich Tonhalle, Rudolfinum Praga, Shanghai Grand Theater, Beijing NCPA, Mumbai NCPA, Tokyo Suntory Hall, Singapore Esplanade Theatre etc.
Dintre partenerii muzicali ai Khatiei, îi amintim pe dirijorii de top cum ar fi marele maestru Zubin Mehta sau Placido Domingo, Kent Nagano, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Mikhail Pletnev, Vladimir Ashkenazy, Semyon Bychkov, Myung-Whun Chung, Yannick Nézet-Séguin, Philippe Jordan etc. și orchestre celebre, precum Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Seattle Symphony, Philadelphia Orchestra, Toronto Symphony, São Paulo State Symphony, China Philharmonic, NHK Symphony, London Symphony, BBC Symphony, Orchestre de Paris, Orchestre National de France, Filarmonica della Scala, Vienna Symphony, Rotterdam Philharmonic, Münchner Philharmoniker etc.
Orchestra Filarmonicii Transilvania
În ultimele stagiuni, Khatia a fost implicată în diferite proiecte: a 70-a aniversare a ONU – Concert caritabil în favoarea refugiaților sirieni, Concertul caritabil la Kiev pentru răniții din zona operațiunilor antiteroriste, concertul To Russia with Love împotriva încălcării drepturilor omului în Rusia, precum și o participare la conferința DLDWomen. Pianista a colaborat cu trupa rock Coldplay pentru ultimul album al acestora, A Head Full of Dreams.
Discografia sa include un album Liszt în 2011, un Chopin în 2012, Motherland în 2014, Kaleidoscope în 2016 (SONY Classical), precum și Piano Trios cu Gidon Kremer și Giedrė Dirvanauskaitė în 2011 (ECM) și Sonate pentru vioară și pian cu Renaud Capuçon în 2014 (Erato).
Khatia Buniatishvilli a câștigat de două ori Premiul ECHO Klassik, în 2012 și 2016, pentru albumul Liszt și pentru Kaleidoscope.
Cel mai recent disc: Concertele nr. 2 și 3 de Rahmaninov cu Filarmonica din Cehia și Paavo Järvi (Sony Classical).
Orchestra Filarmonică din Israel a fost înfiinţată în anul 1936 de către Bronislaw Huberman şi a susţinut concertul inaugural pe 26 decembrie 1936, sub bagheta lui Arturo Toscanini. OFI cântă serii de concerte pentru abonaţi, inclusiv o serie de concerte pentru tineri, comentate, concerte speciale, concerte făcând parte din proiectul Arte pentru oameni peste tot în Israel şi concerte speciale pentru soldaţii IDF aflaţi la avanposturi.
OFI realizează anual turnee în centre culturale mondiale şi festivaluri prestigioase. Artişti creativi din Israel sunt promovaţi de către OFI prin multe prime audiţii cu lucrări de compozitori contemporani israelieni. OFI contribuie, de asemenea, la asimilarea noilor emigranţi şi include pe scaunele sale noi muzicieni emigranţi. Orchestra a găzduit pe cei mai mari dirijori şi solişti ai lumii şi face, de asemenea, multe pentru evoluţia tinerilor artişti israelieni şi tinere talente din Israel şi din afară.
În 1968, maestrul Zubin Mehta a fost numit Consilier Muzical al OFI iar în 1977 a fost numit Director Muzical. Leonard Bernstein a fost numit Dirijor Laureat al OFI în 1988, în 1992 Kurt Masur a primit titlul de Dirijor Invitat de Onoare şi din sezonul 2001-2002 Yoel Levi a devenit Dirijorul Principal Invitat al OFI.
Dan Dediu
Seria Muzica Secolului al XXI-lea găzduieşte astăzi, de la ora 13:00, la Sala Radio, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj, dirijată de Dennis Russel Davies. Solist: pianistul Aaron Pilsan
În program:
Cornel Țăranu – Cantus Gemellus
Thomas Larcher – Concertul pentru pian şi orchestră „Böse Zellen”
Elliot Goldenthal – Simfonie în sol diez minor
Filarmonica de Stat „Transilvania” a fost înfiinţată în 1955, cu denumirea iniţială de Filarmonica de Stat Cluj, ca instituţie muzicală profesionistă constituită, pentru început, dintr-o orchestră simfonică mare, urmând a susţine o stagiune permanentă de concerte simfonice.
Jean-Guihen Queyras
Clujul, centru de tradiţie al Transilvaniei, este un oraş al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici – instituţiile sale universitare, medicale, şi nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute şi deosebit de apreciate nu doar în perimetrul naţional, dar şi în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puţin de zece ani de la înfiinţare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor şi Director artistic al instituţiei, Maestrul Antonin Ciolan, discipol al legendarului dirijor berlinez Arthur Nikisch.
Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon – dirijor permanent din 1960 până de curând, director artistic între anii 1998-2000 şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, Erich Bergel – Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998 – şi Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 şi 1987 (actualmente director general al Filarmonicii ,,George Enescu” din Bucureşti).
Colaborările cu numeroşi artişti oaspeţi de mare renume au avut darul de a confirma valoare orchestrei şi de a contribui la creşterea sa calitativă şi artistică.
Pianistul Florent Boffard
Filarmonica de Stat ,,Transilvania” a efectuat cu succes turnee în mai toate ţările Europei şi a participat la o seamă de festivaluri naţionale şi internaţionale importante, ca de exemplu acelea de la Lucerna, Bucureşti, Torino, Varşovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.
Discografia Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”, realizată în principal la Casa de Discuri Electrecord şi numărând peste 150 de discuri, este una dintre cele mai valoroase şi ample realizate în ţara noastră.
Cea de a treia zia Forumului Internațional al Compozitorilor, moderat de Dan Dediu, începe la ora 16:00, la Universitatea de Muzică Bucureşti.
În cadrul temei Procesul componistic astăzi: Surse de inspiraţie, construcţia stilului, strategii de scriitură, sunt programate conferinţele Ars Poetica, susţinute de Tim Benjamin şi Graham Fitkin din Marea Britanie
O Masă Rotundă pe tema Echilibru şi exces în compoziţie, îi are ca participanţi pe Thomas Larcher (Austria), Thierry Huillet (Franța), Tim Benjamin, Graham Fitkin şi Martin Grütter (Germania)
Seria Recitaluri și Concerte Camerale vă propune întâlnirea, la ora 16:30, la Ateneul Român, cu violoncelistul francez Jean-Guihen Queyras şi cu pianistul Florent Boffard
În program:
Poulenc – Suita franceză, după Claude Gervaise FP 80 (1. Bransle de Bourgogne; 2. Pavane; 3. Petite marche militaire; 4. Complainte; 5. Bransle de Champagne 6. Sicilienne 7. Carillon)
Enescu – Sonata a II-a pentru violoncel şi pian în Do major op. 26 (1935)
Berg – Patru piese pentru clarinet și pian op. 5 (aranjament pentru violoncel și pian)
Brahms – Sonata I pentru violoncel şi pian în mi minor op. 38
Copilăria lui Enescu la Teatrul Odeon
În Seria Alte evenimente sunteţi invitaţi la Copilăria lui Enescu, spectacol prezentat de Asociația „Clasic e fantastic” și Teatrul Odeon, la ora 18:00.
Regia: Monica Ciută
În distribuție: Valeria Cristia, Filip Ristovski, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, Monica Ciută
Violonistă: Monica Buștean
Pianistă: Raluca Ouatu
Scenografie si costume: Valeria Cristia si Sânziana Tarța
Text: Emanuel Ciocu
Consultant de specialitate: Cristina Sârbu
Nicolas Simion
În Seria Concertele de la miezul nopții, este anunţat, la Ateneul Român, la ora 22:30, concertul The Musical Voyages of Marco Polo, susţinut de Ensemble en Cordais, Ensemble Constantinople, Corul “Anton Pann”
În program:
Marco’s dream / Gallop / Lamento di Tristano / Holy Oil / The golden sheaf of time / Jeopardy / Cercles migrants / In Xanadu / Selection from Saint John of Damascus’ Idiomelon / Five steps / Chandmani nutag / Yi Zu Wu Qu / Engareh / Akritas / The Stranger / The Musical Voyages of Marco Polo
Irinel Anghel
În Piaţa George Enescu, concerte ale elevilor şcolilor şi liceelor de muzică din Bucureşti, ale studenților de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi de la Conservatoarele din țară vor prefaţa, de la ora 17:00, transmiterea în direct a Concertul Israel Philharmonic Orchestra, de la Sala Palatului
Bucureştiul creative vă invită, ca în fiecare zi, la Expoziții, instalații și proiecte permanente
16.09 – Ziua cu trei ceasuri altfel – Expoziţie de experienţe muzicale inedite la Muzeul Naţional George Enescu;
18.00 – 19.00: performExpo – ansamblu de acţiuni performative vizitabile în diferite spaţii ale Muzeului Național George Enescu, cu: Irinel Anghel, Reka Csapo Dup, Daniel Stancu, Paul Dunca, Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu, Raluca Ghideanu, Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu, Georgiana Dobre, Iulia Sima, Teo Vărzaru, Ana Petrovici Popescu, Iulia Militaru, Răzvan Ţupa, Anca Bucur, Valentina Chiriţă, Luiza Mitu, Sorina Mihalache, Francisco Ramonda, Călin Torsan, Octavian Untilă, Traian Moldoveanu, Alina Tofan, Alexandra Dascălu, Alexandru Claudiu Maxim, Alexandra Năşcuţiu, Mina Barbu
19.00 – 20.00: PAROT- concert de muzică improvizată pe teme clasice pentru solist şi public. Recital extraordinar: Nicolas Simion (saxofoane, clarinet, pian, flaut, fluiere). Publicul va alege prin extragerea temelor, programul prezentat în concert;
20.00 – 21.00: Art Spa – experienţă inimitabilă de lumini si umbre, pentru finalul unei zile, cu concert relaxant de zgomote, experimente sonore si proiecţii video. Conceptul şi coordonarea: Irinel Anghel. Interpretează: Irinel Anghel (voce), Bogdan Frigioiu (chitară electrică), Călin Torsan (saxofon, clarinet), Vasile Gherghel (live electronics); Video: Mihai Militaru (instalaţie video audio-reactivă). Proiectul se va desfășura în sălile muzeului din Palatul Cantacuzino (Muzeul Național „George Enescu”);
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News