O rețea de spionaj, destructurată în Republica Moldova. Cinci cetățeni, anchetați pentru trădare de patrie
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 23 feb 2023, 18:56
WhatsApp
O rețea de spionaj, destructurată în Republica Moldova / Foto: sis.md
O rețea de spionaj, destructurată în Republica Moldova / Foto: sis.md
O rețea de spionaj a fost descoperită în Republica Moldova. 

Cinci cetățeni ai Republicii Moldova sunt cercetați într-un dosar penal pentru trădare de patrie și spionaj. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, indivizii acționau în interesul unui stat străin.

"Serviciul Informații și Securitate, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), investighează o rețea de agentură cu implicarea cetățenilor Moldovei și altui stat în acțiuni de trădare de patrie și spionaj.

În curs de investigare sunt cinci persoane – cetățeni ai Moldovei, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit. Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență. Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Acțiunile sunt investigate din 2020

 

Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova. Codul penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 20 de ani.

Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin. Menționăm faptul că investigațiile continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii", transmite SIS într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?