O rachetă chinezească de 21 de tone este scăpată de sub control. Există riscul să cadă într-o locație necunoscută, cu o viteză foarte mare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
O altă rachetă chinezească scăpată de sub control stârnește îngrijorare la numai un an după ce una dintre navele spațiale Beijingului s-a spulberat asupra Oceanul Indian.

Experții se tem că o parte din racheta Long March 5B  care cântărește 21 de tone și care a fost lansată în spațiu duminică, nu ar putea să ardă complet în momentul reintrării acestea în atmosfera Pământului.

Mai mult, există riscul ca aceasta să cadă într-o locație necunoscută și cu o viteză foarte mare. Deși șansele ca resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte scăzute, mulți experți cred că China își asumă un risc inutil, potrivit Daily Mail.

Cu toate acestea, experții sunt îngrijorați de faptul că părți ale rachetei ar putea cădea pe Pământ pe același tipar al unei lansări precedente din mai 2021 în care una dintre rachetele spațiale ale Beijingului s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă împrăștiind resturi asupra Oceanului Indian.

La acea vreme, administratorul NASA, Bill Nelson a acuzat China că ”nu a îndeplinit standardele responsabile cu privire la resturile spațiale”, inclusiv reducerea la minimum a riscurilor în timpul reintrării și nu a fost transparentă în ceea ce privește operațiunile. 

Prima parte componentă a rachetei a fost desprinsă în timpul lansării și va continua să circule în jurul Pământul în zilele următoare, până când va reintra în atmosferă și va cădea pe suprafața terestră. 

Jonathan McDowell, un urmăritor experimentat de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a declarat că datele Comandamentului Spațial al SUA confirmă că prima componentă a rechetei plutește încă în jurul Pământului.

Experții spun că traiectoria sa de zbor este dificil de prezis din cauza fluctuațiilor atmosferei cauzate de modificările activității solare.

 

Problema cu rachetele Chinei este înrădăcinată în proiectarea riscantă a procesului de lansare al țării

De obicei, componentele rachetelor aruncate în etapele de zbor reintră în atmosferă la scurt timp după decolare, în mod normal acestea fiind eliberate peste întinderi de apă și niciodată acestea nu intră în orbita Pământului însă se pare că lansările Beijingului nu respectă acest protocol deoarece întocmai racheta Long March 5B care dă bătăi de cap experților se pare că vine să confirme acest lucru.

China a respins anterior acuzațiile de iresponsabilitate, Ministerul chinez de Externe afirmând că probabilitatea de a cauza daune este ”extrem de scăzută”.

În luna mai, una dintre rachete s-a dezintegrat la reintrare, deasupra Oceanului Indian, la nord de Maldive, ceea ce a condus la îngrijorarea că  bucăți din ea ar putea lovi o zonă populată de pe uscat.

În cele din urmă, a căzut în ocean, dar Nelson a emis totuși o declarație puternică după acest incident în care spunea: ”Națiunile care își desfășoară activitatea în spațiu trebuie să minimizeze riscurile pentru oameni cauzate de reintrarile obiectelor spațiale și să maximizeze transparența cu privire la aceste operațiuni. Este clar că China nu reușește să îndeplinească standardele responsabile cu privire la resturile sale spațiale”.

În 2020, piese din primul Long March 5B au căzut pe Coasta de Fildeș, distrugând mai multe clădiri, dar nu a provocat victime umane.

 

Citește și: 

Rusia se retrage în 2024 de pe Staţia Spaţială Internaţională. NASA nu a fost anunţată oficial

Rusia va renunţa la participarea la proiectul de colaborare internaţională de pe Staţia Spaţială Internaţională, a comunicat noul şef al Roskosmos, Iuri Borisov, la o întâlnire avută cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

"Fără îndoială, ne vom îndeplini toate angajamentele faţă de partenerii noştri, dar hotărârea referitoare la retragerea de pe această staţie după 2024 a fost luată", a subliniat Borisov, conform Rador.

După cum a declarat liderul Roskosmos, până atunci Roskosmos va începe să alcătuiască o staţie orbitală rusească.

"Consider că viitorul cosmonauticii ruseşti pilotate în primul rând trebuie să se bazeze pe un program ştiinţific echilibrat şi sistematic, pentru ca fiecare zbor să ne îmbogăţească cu cunoştinţe în domeniul Cosmosului", a arătat Borisov.

NASA nu a fost anunţată oficial 

NASA nu a primit încă o notificare "oficială" cu privire la intenţia Rusiei de a părăsi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după 2024, a declarat marţi un important oficial al agenţiei spaţiale americane, relatează AFP.

"Nu am primit nicio declaraţie oficială de la partenerul nostru cu privire la informaţiile de astăzi", a declarat marţi Robyn Gates, directoarea diviziei ISS în cadrul NASA, în cadrul unei conferinţei de presă la Washington. "Deci vom discuta în continuare despre planurile lor", a mai spus ea.

Statele Unite vor să prelungească funcţionarea ISS până în 2030, însă noul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos a anunţat marţi că Rusia va înceta participarea la program "după 2024".

Întrebată dacă Statele Unite doresc ca ruşii să se retragă de pe ISS, Robyn Gatens a răspuns: "Nu, absolut nu. Ei au fost parteneri buni, la fel ca toţi partenerii noştri şi dorim să continuăm împreună, ca parteneriat, să operăm staţia spaţială în acest deceniu"... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel