O promisiune făcută de Trump unui lider străin, motiv de reclamaţie internă în serviciile de informaţii americane
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
O promisiune a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, făcută unui lider străin, a stat la baza unei plângeri interne în comunitatea serviciilor de informaţii americane, fapt ce l-a determinat pe directorul acestei structuri, Joseph Maguire, să accepte să se prezinte săptămâna următoare în faţa Congresului, a dezvăluit miercuri The Washington Post, preluat de EFE.

Reclamaţia a fost depusă pe 12 august la Inspecţia Generală a Comunităţii de Informaţii - însărcinată să supervizeze Direcţia Naţională de Informaţii - care, la rândul său, a informat Congresul de existenţa acesteia, considerând-o o chestiune de "preocupare urgentă", neexplicând însă nici motivul acesteia, nici conţinutul.

The Washington Post, totuşi, citând sub condiţia anonimatului doi foşti oficiali, a relatat miercuri că plângerea are la bază o "promisiune" pe care Trump ar fi făcut-o unui lider străin.

Deşi nu a detaliat cine ar fi liderul în cauză, în zilele şi săptămânile anterioare plângerii, Trump a avut contacte cel puţin cu preşedintele rus, Vladimir Putin, cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, cu premierul Pakistanului, emirul Qatarului şi cu prim-ministrul olandez.

Cu toate că se ştia despre existenţa reclamaţiei, informaţia din The Washington Post este prima care îl implică pe Trump în chestiune, notează EFE.

Plângerea a provocat totodată tensiune între preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, şi Joseph Maguire, care a refuzat să furnizeze legislativului o copie a documentului sau să detalieze conţinutul acestuia.

Maguire, totuşi, a acceptat să se prezinte în faţa respectivei comisii, într-o sesiune programată pentru 26 septembrie, ora locală 9:00 (13:00 GMT).

De asemenea, aceeaşi comisie parlamentară îl va audia joi, cu uşile închise, pe inspectorul general al Comunităţii de Informaţii, Michael Atkinson, care a informat în premieră Congresul cu privire la plângerea depusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel