O prognoză greșită a anulat focul de artificii din Ungaria de Ziua Națională. Viktor Orban a demis mai mulți meteorologi
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 22 aug 2022, 22:33
WhatsApp
Preşedinta Agenţiei Naţionale de Meteorologie (NMS) şi adjunctul ei au fost demiși de Viktor Orban după anularea din precauţie a unui mare foc de artificii de Ziua Naţională a Ungariei.

Guvernul ungar i-a demis luni pe preşedinta Agenţiei Naţionale de Meteorologie (NMS) şi pe adjunctul ei, la două zile după anularea din precauţie a unui mare foc de artificii prevăzut să aibă loc la Budapesta de Ziua Naţională a Ungariei, informează AFP şi dpa.

Kornelia Radics şi Gyula Horvath au fost demişi din funcţiile lor de ministrul industriei şi tehnologiei Laszlo Palkovics, în subordinea căruia se află agenţia, potrivit unui comunicat al ministerului, care nu oferă alte explicaţii. Acest anunţ vine la o zi după criticile apărute în mass-media apropiate guvernului împotriva agenţiei meteo, a cărei prognoză care anunţa furtuni şi rafale de vânt puternice a provocat anularea, sâmbătă, a focului de artificii, scrie Agerpres.

"Ei au furnizat informaţii false în ceea ce priveşte amploarea intemperiilor, ceea ce a indus în eroare echipa operaţională responsabilă de securitate", a scris publicaţia online Origo.

În 2006, festivităţile din Ungaria au fost îndoliate de o violentă furtună care s-a soldat cu cinci morţi şi mai multe sute de răniţi, semănând panică printre mai mult de un milion de persoane care se adunaseră pentru a privi spectacolul pe malul Dunării.

"Nu au putut produce prognoza meteo dorită"

Agenţia NMS şi-a cerut scuze duminică, invocând "un factor de incertitudine inerent profesiei" de meteorolog.

Într-o reacţie difuzată pe reţeaua socială Facebook, liberalul Andreas Fekete-Győr a ironizat: "Ei nu au putut produce prognoza meteo dorită, ei au fost daţi afară. Nu, aceasta nu este o dictatură din Asia Centrală: aceasta este Ungaria partidului Fidesz", partid aflat la putere.

Focul de artificii, prezentat drept "cel mai mare din Europa" pentru a celebra "statul milenar ungar" a fost reprogramat pentru 27 august.

Opoziţia a cerut în luna iulie anularea pur şi simplu a acestui foc de artificii, denunţând o "irosire inutilă a banilor", într-un moment în care guvernul naţionalist al lui Viktor Orban le cere cetăţenilor unguri să facă eforturi pentru a depăşi o perioadă economică dificilă.

Citește și:

Guvernul Ungariei alocă 44,37 milioane de euro pentru sprijinirea benzinăriilor mici

Guvernul Ungariei va continua să sprijine micile benzinării cu 18,5 miliarde de forinţi (44,37 milioane euro), sumă alocată în acest scop, a declarat, marţi, Márton Nobilis, secretar de stat responsabil pentru industria alimentară şi politică comercială din cadrul Ministerului Ungar al Agriculturii, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Budapesta.

Márton Nobilis a adăugat că, în cursul acestei săptămâni, operatorul programului de sprijin va deschide procedura de aplicare, iar solicitanţii vor putea primi noul sprijin în luna august.

În luna martie a acestui an, Guvernul ungar a introdus un program de sprijinire a benzinăriilor mici, în cadrul căruia acestea primesc de la stat o subvenţie nerambursabilă de 20 de forinţi pe litru (0,24 lei), a amintit secretarul de stat. De asemenea, acesta l-a informat şi pe Gábor Egri, preşedintele Uniunii Benzinăriilor Independente (FBSZ) din Ungaria, despre continuarea acestui program de subvenţionare.

Márton Nobilis a subliniat că sprijinul acordat micilor benzinării dovedeşte faptul că Guvernul ungar face tot posibilul pentru a se asigura că există suficient combustibil în Ungaria. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?