O problemă de şah veche de 150 de ani, rezolvată de un matematician de la Harvard
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Vlada Karpovich, de la Pexels
Fotografie creată de Vlada Karpovich, de la Pexels
Una dintre cele mai vechi probleme din jocul de şah a fost soluţionată după 150 de ani de către un matematician de la Universitatea Harvard. 

Matematicianul Michael Simkin a reuşit, cel puţin până la un punct, să rezolve problema reginelor N pe tabla de şah, care i-a uluit pe toţi experţii încă de când a fost lansată, la jumătatea anilor 1840. 

Regina este cea mai puternică piesă de pe tabla de şah şi se poate mişca oricâte pătrate vrea în orice direcţie. Iată cum suna problema reginelor N: Cu un anumit număr de regine (N), câte aranjamente se pot face astfel încât reginele să fie la o asemenea distanţă una faţă de alta încât niciuna să nu o poată lua pe alta de pe tablă? 

Pentru 8 regine pe o tablă standard de 8x8, răspunsul este 92. Dar ce se întâmplă când pui 1000 de regine pe o tablă care 1000x1000 de pătrate? Ce se întâmplă la un milion de regine? Soluţia aproximativă dată de Simkin, conform sciencealert.com, este "numărul reginelor, înmulţit cu 0,143 la puterea n". 

Nu este un răspuns precis, e clar, dar este cel mai apropiat de realitate. Cu un milion de regine, de exemplu, numărul combinaţiilor are peste 5 milioane de cifre, mai scrie sursa citată. 

Lui Simkin i-a luat aproape 5 ani să ajungă la această soluţie. 

"Dacă mi-ai spune cum vrei să îţi aşezi reginele pe tablă, eu aş putea analiza algoritmul şi aş putea afla câte soluţii sunt pentru a rezolva această problemă celebră. În termeni simpli, problema de şah este reusă la una de optimizare. Ce e sigur e că am terminat cu astfel de probleme pentru moment. Nu pentru că nu ar mai fi de lucrat, ci pentru că în ultima vreme am visat table de şah şi cred că sunt pregătit să merg mai departe cu viaţa mea", a declarat Simkin. 

Scandal sexist cu „Gambitul damei”. Cine dă în judecată Netflix pentru defăimare

Fosta campioană sovietică la şah Nona Gaprindashvili a intentat un proces de defăimare împotriva Netflix solicitând plata unor despăgubiri în valoare de cinci milioane de dolari, din cauza unei replici din serialul The Queen's Gambit care este, potrivit avocaţilor şahistei, falsă şi sexistă, informează Reuters. Vedetă a şahului sovietic din anii 1980, considerată o adevărată eroină în Republica Georgia din Caucazul de Sud, jucătoarea a fost portretizată în ultimul episod al serialului drept o campioană care nu a înfruntat niciodată bărbaţi.  VEZI MAI MULTE AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel