O posibilă criză financiară în 2024, cea mai mare teamă românilor. Ce strategii au pentru a face față eventualelor dificultăţi financiare
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Românilor le este teamă de o posibilă criză financiară în 2024 din cauza inflației.

Românii cred că ţara noastră s-ar putea confrunta, în 2024, cu o criză financiară, potrivit unui sondaj realizat de compania Reveal Maketing Research, la solicitarea XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale, transmite Agerpres. Principala cauză, potrivit celor chestionați, ar fi inflația, urmată de conflictele internaţionale şi de modificările legislative.

Astfel, peste jumătate dintre respondenţii chestionarului (57%) sunt de părere că este foarte probabil ca, în anul 2024, ţara noastră să se confrunte cu o criză economică. Mare parte dintre tinerii care au participat la cercetare (18-24 de ani) cred că anul acesta România va fi afectată de o criză economică (84%).

Sursa unei potenţiale crize economice



Cât despre sursa unei potenţiale crize economice, cei mai mulţi dintre respondenți consideră că inflaţia este principala cauză (76%), urmată de conflictele internaţionale (56%), modificările legislative (40%), alegerile electorale (39%), şomajul (23%) sau evenimentele personale inopinate (23%).

Totodată, peste jumătate (66%) dintre românii care au participat la sondaj sunt de părere că "banii puşi deoparte" reprezintă o metodă sigură de a economisi, iar 60% dintre aceştia mizează pe depozitele de economii din bancă. De cealaltă parte,  42% dintre respondenţi au încredere în investiţiile în obligaţiuni, iar 26% dintre aceştia preferă investiţiile la bursă prin platforme de brokeraj autorizate (26%). Totodată, 17% dintre respondenţi au susținut că investiţiile în criptomonede reprezintă o metodă sigură de a obţine profit.

"Este firesc ca, în vremuri incerte, să ne dorim să economisim pentru un viitor mai stabil. În acest context, este mai prudent să nu 'punem toate ouăle în acelaşi coş' şi să fim deschişi la diversificarea metodelor de investiţii. În contextul în care inflaţia este văzută de mare parte dintre români drept o posibilă cauză a unei eventuale crize economice, datele arată că, în faţa acestui fenomen, banii puşi deoparte 'la saltea' sau în depozite bancare nu reprezintă o metodă de a economisi. În acest caz, pot fi avute în vedere investiţiile pasive, însă astfel de decizii trebuie să aibă în spate o documentare amănunţită, deoarece vin la pachet cu un grad de risc", explică Irina Cristescu, manager general al XTB România.

Ce strategie au românii pentru a face față eventualelor dificultăţi financiare



Întrebați despre strategia lor de a face faţă eventualelor dificultăţi financiare, 48% dintre aceștia au spus că au de gând să-şi continue planul de economisire pe care îl au în prezent, 27% vor să-și crească investiţiile, în vreme ce 13% au în plan să reducă sumele de bani alocate pentru acest lucru.

Sondajul a fost realizat în luna mai 2024 și a inclus un eşantion de 1.004 respondenţi (bărbaţi şi femei, peste 18 ani) din mediul urban şi utilizatori ai internetului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel