O pasăre dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș / VIDEO VIRAL
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 18 sep 2021, 18:44
WhatsApp
O pasăre dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș  /  Sursă foto: Captură Twitter
O pasăre dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș / Sursă foto: Captură Twitter
O pasăre liră de la o grădină zoologică din Sidney a imitat la perfecție sunetele unui bebeluș.

Unele păsări sunt cunoscute pentru frumusețea cântecului lor, însă pasărea cu cel mai complex cântec din lume poate lua prin surprindere pe oricine.

Superbele păsări liră (Menura novaehollandiae) din Australia imită sunetele din mediul său înconjurător cu o acuratețe uimitoare, astfel putându-se lăuda cu un repertoriu spectaculos. Cântecul păsării liră, potrivit celebrului naturalist Sir David Attenborough, este „cel mai elaborat, mai complex și mai frumos” dintre toate cântecele păsărilor.

Totuși, asta nu ar putea fi spus și despre o pasăre liră de la grădina zoologică Taronga din Sydney, Australia. Aici, o superbă pasăre liră în vârstă de șapte ani numită Echo a învățat cum să imite la perfecțiune țipetele aproape insuportabile ale unui bebeluș care plânge.

Pasărea Echo mai poate imita o bormașină și o alarmă de incendiu

„Presupun că a învățat de la vizitatorii noștri. Bineînțeles, pasărea și-a perfecționat abilitatea în timpul pandemiei. Pasărea mai poate produce și alte două sunete pe care le-a învățat recent. Unul este sunetul pe care îl face o bormașină, iar al doilea este cel al unei alarme de incendiu. A inclus chiar și anunțul Evacuați acum!”, a precizat Leanne Golebiowski, supraveghetorul unității de păsări de la grădina zoologică.

Un alt aspect interesant este că sirinxul, organul vocal al păsărilor cântătoare, este oarecum simplist în comparație cu cel al altor păsări cântătoare. Organul este alcătuit doar din trei perechi de mușchi, în loc de patru, iar specialiștii îl consideră destul de primitiv, potrivit Science Alert.

Superbele păsări liră pot imita și sunete antropogenice

De asemenea, nu este foarte clar de ce aceste păsări pot imita sunetele pe care le aud. Oamenii de știință știu deja că aceste păsări cântă mereu, atât masculii cât și femelele. Masculii cânta mai mult în timpul sezonului de împerechere din iarnă, ceea ce sugerează că sunetele lor sunt strâns legate de împerechere, însă femelele imită mai frecvent sunetele prădătorilor, sugerând că ar putea fi un mecanism de apărare.

Superbele păsări liră mai sunt cunoscute și pentru imitarea sunetelor antropogenice (create de om), însă acest fapt nu a fost niciodată observat în sălbăticie, scrie Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?