O parte din corpul nostru trăiește mult timp după ce murim. Ce au descoperit cercetătorii
Ceva în noi încă mai rămâne viu și chiar se înmulțește, după ce murim.
Fiecare organism uman găzduiește un complex alcătuit din miliarde de microorganisme esențiale pentru menținerea sănătății și funcționării corecte a acestuia, microorganisme care joacă un rol esențial în procesul digestiei alimentelor, producând vitamine esențiale și oferindu-ne protecție împotriva infecțiilor. De asemenea, acestea sunt fundamentale în îndeplinirea multor alte funcții vitale ale organismului. În schimbul beneficiilor aduse, microbii (majoritatea localizați în sistemul digestiv) beneficiază de un mediu relativ stabil, cald și regulat, unde hrana ajunge în mod constant.
Dar ce se întâmplă cu acești microbi atunci când murim? O presupunere firească ar fi aceea potrivit căreia microorganismele dispar și ele odată cu omul care le găzduiește, mai ales pentru că nu vor supraviețui dacă părăsesc corpul-gazdă. Ultimele studii indică faptul că microorganismele continuă să trăiască după decesul unei persoane și au un rol crucial în procesul de "reciclare" a corpului, contribuind la o reînnoire a universului interior și la revitalizarea acestuia, potrvit Science Alert.
Atunci când murim, inima încetează să mai pompeze sângele care transportă oxigenul în tot organismul. Ca urmare, celulele care au nevoie de oxigen încep să se deterioreze, acest proces fiind cunoscut sub numele de autoliză.
Ce se întâmplă în timpul putrefacției
Astfel bacteriile anaerobe devin active și începe procesul de fermentație. Enzimele din acele celule, obișnuite să digere carbohidrații, încep să descompună diverse componente precum membranele, proteinele și ADN-ul. Rezultatul acestui proces devine o sursă nutritivă excelentă pentru populația bacteriilor din corpul uman. Fără un sistem imunitar care să regleze activitatea acestor bacterii, acestea se îndreaptă către celulele organismului pentru a se hrăni.
Ulterior, microbii din sistemul digestiv, în special cei din clasa Clostridia, se răspândesc către toate organele corpului într-un proces numit putrefacție. În lipsa oxigenului, bacteriile anaerobe devin active și inițiază fermentația, contribuind la producerea mirosului specific asociat descompunerii.
Când omul este îngropat, microbii ajung în sol împreună cu un amestec al fluidelor rezultate din descompunerea corpului. Astfel, microbii pătrund într-un mediu cu totul nou și se întâlnesc cu o altă comunitate microbiană cu care se combină - fenomenul fiind cunoscut sub numele de coalescență și este comun în natură.
Acest proces complex constituie o dovadă că o parte semnificativă a corpului nostru continuă să funcționeze și să interacționeze mult timp după ce noi încetăm să mai fim în viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News