De ce păstrăm untul la frigider? Ce risc există dacă este lăsat la temperatura camerei?
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Cu siguranță este bine să păstrezi untul în frigider, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Untul este grăsimea rămasă atunci când laptele sau smântâna este bătută și solidele separă de zerul. În timp ce produsele lactate sunt de obicei predispuse la deteriorare, untul pasteurizat are suficientă grăsime și sare pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Potrivit Shtiu, acesta poate fi lăsat afară în siguranță timp de două zile. Dacă îl lași mai mult timp, acesta ar putea deveni rânced, afectând aroma.

Înmulțirea bacteriilor este doar unul dintre modurile în care untul de masă poate fi contaminat. Dacă oamenii înfig un cuțit murdar în produs, acești germeni pot ajunge în farfurie. Untul sărat este cel mai sigur tip de unt pe care îl poți lăsa pe masă, deoarece sarea acționează ca un fel de conservant și poate împiedica stricarea.

În ceea ce privește margarina, deoarece conține mai multă apă decât untul obișnuit, potențialul de creștere a bacteriilor este mai mare. Deși, din punct de vedere tehnic, poate fi lăsată afară pentru o zi sau două, este mai bine să o păstrezi la rece.

Dacă folosești unt nepasteurizat sau făcut în casă, refrigerarea este obligatorie. O regulă generală de bază este că, probabil, este în regulă să lăsați untul sărat afară pentru o zi sau două, cu condiția ca temperatura din încăpere să rămână în jur de 21°C.

Dacă este mai cald sau dacă cineva din casă are probleme care l-ar putea face mai predispus la boli de origine alimentară, păstrează-l în frigider. Și folosește întotdeauna un cuțit curat.

Vezi și:

Ce este acidul butiric și de ce este bun pentru tine

Este greu să numim untul și să ne gândim că acesta poate avea beneficii pentru sănătatea noastră. Mulți asociază untul mai ales cu colesterolul și trigliceridele mari: pe scurt, ceva care este prietenos cu cerul gurii, dar are foarte puțin de-a face cu bunăstarea, scrie Il Giornale.

Reputația proastă a untului este, în parte, justificată, deoarece este o sursă de grăsimi animale saturate.


Poate, totuși, nu știți că untul este una dintre cele mai bune surse alimentare de acid butiric (dar nu singura, laptele de capră, laptele de oaie, uleiul de măsline extravirgin și oțetul sunt și ele surse importante de acid butiric).


Ce este acidul butiric?

Acidul butiric sau butiratul este un acid gras cu lanț scurt care este creat atunci când bacteriile intestinale bune descompun fibrele alimentare. Toată lumea știe importanța unei bune funcționări a colonului pentru sistemul nostru imunitar, metabolism și multe alte lucruri. 


Philippe Lagarde, oncolog de renume mondial: ”După cincizeci de ani de oncologie în domeniu, nu pot spune că o persoană cu probleme intestinale este automat destinată dezvoltării unei tumori, dar pot spune cu certitudine că în acești cincizeci de ani de oncologie nu mi s-a întâmplat niciodată a trata un pacient cu cancer care nu suferea și de o problemă intestinală”.

Ne limităm să ne amintim că celulele bacteriene prezente în intestin și sunt egale cu aproape 2 kg din greutatea noastră corporală. Bacteriile ”bune” ale intestinului produc acizi grași cu lanț scurt.

Acești acizi grași cu lanț scurt au, în general, o puternică putere antiinflamatoare: în special acidul butiric s-a dovedit util pentru tratamentul bolii celiace și al celor mai grave boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn. Acidul butiric ajută celulele din colon să rămână sănătoase, previne creșterea dezvoltarea celulelor canceroase și ajută la distrucerea lor.

Cum putem obține o creștere a acestor importanți acizi grași cu lanț scurt?

Consumați multe alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele. Un studiu recent pe aproximativ 150 de indivizi a constatat o asociere pozitivă între o creștere a acestor acizi în scaun și un aport crescut de alimente vegetale.

Desigur, cantitatea și calitatea fibrelor ingerate afectează compoziția bacteriilor intestinale, care la rândul lor afectează producția de acizi grași cu lanț scurt. De altfel, fibrele transformate în acid butiric sunt cele solubile, derivate din carbohidrații nedigerați din intestinul subțire, cum ar fi pectinele și amidonul rezistent, de exemplu.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel