UPDATE: Nicușor Dan, primele concluzii / O nouă ședință CGMB convocată, de această dată, de Sebastian Burduja. Bugetul Capitalei, dezbătut pentru a patra oară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
După ce a fost respins de trei ori, bugetul a fost dezbătut din nou, astăzi, în ședința Consiliului General al Capitale (CGMB).

UPDATE: La discuții au participat și reprezentanții PMP din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Consilierul municipal USR Andrei Rigu a precizat, pentru Agerpres, că, în cadrul discuţiei desfăşurate la sediul PMB, liberalii şi-au prezentat propunerea de amendare a actualului proiect de buget. Ei au detaliat de la ce capitole ar putea fi luaţi bani pentru a suplimenta sumele destinate subvenţiilor de la transport şi termine. Andrei Rigu a menţionat că propunerea va fi analizată de către grupul USR în acest sfârşit de săptămână.

"Am luat la cunoştinţă amendamentul pe care l-au făcut. Practic, propunerea scrisă pe care au detaliat-o faţă de ce au susţinut la şedinţele anterioare. Au menţionat şi de unde vor să scadă sumele pe care vor să le adauge la subvenţii. Este un document la care o să ne uităm şi noi peste weekend şi, probabil, o să avem discuţii suplimentare la începutul săptămânii viitoare. Şi primarul general a fost la întâlnire şi cel mai important este ca dânsul să-şi exprime opinia pe aceste tehnicalităţi, pentru că, până la urmă, gestionează acel buget", a afirmat reprezentantul USR.

"Nu putem să băgăm atât de mulţi bani doar în subvenţii"

"Nu putem să băgăm atât de mulţi bani doar în subvenţii şi să nu derulăm în continuare investiţiile, ţinând cont că oricum, spre sfârşitul anului, vin cote defalcate mai mari, care sunt gândite tocmai pentru a acoperi aceste subvenţii. La fel a fost construit bugetul şi în anii anteriori", a susţinut Rigu.

Potrivit acestuia, PNL propune diminuarea sumelor destinate unor instituţii, dar şi a cheltuielilor de funcţionare şi banii prevăzuţi pentru unele investiţii. Nu a oferit însă detalii, deoarece documentul este în lucru. Andrei Rigu a adăugat că grupul USR şi-a arătat disponibilitatea la dialog începând din luna decembrie, de când au început discuţiile pe buget.

Nicușor Dan spune că principala nemulţumire a grupului PNL, care a votat de trei ori în CGMB împotriva bugetului, este că nu sunt alocate, de la începutul anului, cele trei miliarde de lei destinate subvenţiilor pentru transportul în comun şi termie.

UPDATE: Sunt la masa negocierilor, în acest moment, PNL şi USR.

În urmă cu doar câteva minute, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis primele concluzii. Spune că, în acest moment, se discută strict pe cifre şi speră să se găsească consens, în condiţiile în care spunea că are o dată limită - 20 martie - până la care primăria trebuie să plăteasca o datorie, altfel va fi raportată la Biroul de Credite, potrivit informațiilor Digi 24.

În acest moment, în cont, există în jur de 2-3 milioane de lei rămase. Nicușor Dan a declarat că a plătit salariile angajaţilor, însă nu au fost bani şi pentru taxe, iar acum nu mai sunt bani pentru facturi şi alte dări pe care primăria trebuie să le plătească, astfel că este nevoie de consens cât mai repede.

Până la urmă, reprezentanţii USR au decis să participe la această negociere convocată de Sebastian Burduja. PSD trebuia să vină la ora 11:00, însă nu s-au mai prezentat la aceste discuţii. Rămâne de văzut când va fi convocat un nou vot la şedinţa CGMB. Până acum, au existat trei respingeri în ceea ce priveşte bugetul Capitalei.

UPDATE: Până la acest moment, niciun partid nu ar fi răspuns afirmativ invitației lansate de Sebastian Burduja, potrivit Digi 24.

PSD ar fi spus că această problemă ar trebui tranşată între şefii PNL și PSD din Bucureşti.

Astfel, discuția ar urma să aibă loc între primarul Capitalei, care iniţial nici nu a fost invitat, şi reprezentanții PNL.

__________________________________

Vorbim despre o convocare la discuţii din partea şefului PNL București, Sebastian Burduja, potrivit Digi 24. La ora 11:00, ar trebui să vină consilierii PSD, la ora 12:00 cei din USR, iar la ora 13:00 PMP. Până la această oră, reprezentanţii USR ar fi spus că nu vor participa la aceste negocieri întrucât, spuneau ei, primarul Nicușor Dan încearcă de câteva săptămâni să aducă la aceeaşi masă toţi consilierii, aşa că aşteaptă propuneri în scris.

Rămâne de văzut dacă cei din PSD vor răspunde afirmativ la această invitaţie, întrucât Nicușor Dan spunea că, până acum, nu au venit la discuţie şi chiar lua în considerare să îl sune pe Marcel Ciolacu pentru a-i convinge pe consilierii PSD să participe la aceste negocieri privind bugetul Capitalei.

Cum s-a ajuns ca Burduja să convoace ședința și nu Nicușor Dan

Sebastian Burduja spunea că Nicușor Dan nu pare să accepte nicio altă propunere, decât cea a bugetului său, aşa că vin ei cu alte propuneri, potrivit Digi 24. Nu sunt de acord cu banii alocaţi pentru bunuri şi servicii, spun că sunt prea mulţi bani pentru Administraţia Cimitirelor şi prea puţin pentru termoficare şi transport.

În replică, Nicușor Dan le-a spus liberalilor că nu vor să voteze acest proiect pentru că este un an de alegeri, că asta ar face parte din campania lor, ar fi vorba de o strategie.

Cum explică Nicușor Dan blocajul

"În momentul acesta, reproşul care i se aduce acestui buget este că nu a prevăzut o sumă de 3 miliarde pentru cele 2 subvenţie la termie şi transport public, ci doar de 2 miliarde. Numai că exact lucrul ăsta l-am făcut şi în 2023, şi în 2022, şi în 2021, pentru că, de-a lungul anului, sunt sume de bani care vin şi pe care nu le poţi pune în bugetul de la început. Există nişte reguli în administrația publică, nu este că într-o companie privată, în care să spui "eu estimez că o să fac veniturile astea". Sunt nişte reguli şi sunt nişte sume pe care nu poţi să le pui de la început.

De exemplu, fondurile europene pe care o să le ducem din exerciţiul ăsta financiar în următorul - e clar că o să primim banii. Nu putem să-i punem de acum în buget. Şi, atunci, am spus, într-adevăr, ca şi în 2023, ca şi în 2022, există un miliard pe care o să îl primim ulterior, dar ar fi absurd să îl ducem la subvenţia pe care o s-o  plătim în octombrie, noiembrie, decembrie - acel rest, al treilea miliard. Mai bine îl ducem în investiţii, pentru că, dacă îi blocăm în subvenţii şi îi ducem în investiţii abia în august - septembrie, evident că nu o să reuşim să facem acele investiţii. Acesta este tot blocajul în momentul ăsta", spunea Nicușor Dan, în urmă cu o săptămână, la Digi 24.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel