Data publicării:

O nouă șansă pentru persoanele paralizate. Leziunile măduvei spinării pot fi parțial vindecate

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Noi cercetări au identificat celulele nervoase responsabile de recuperarea mersului. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea de noi terapii care promovează restabilirea funcțiilor motorii la pacienții cu leziuni ale măduvei spinării.

Alegeri prezidentiale 2024

O leziune a măduvei spinării care o rupe sau distruge căile nervoase din interiorul acesteia poate provoca o pierdere totală și permanentă a mișcării. În 90% din cazuri acest lucru a fost provocat de traume, inclusiv accidente rutiere, leziuni sportive, căderi sau violență, potrivit unui articol publicat de Today.

Dar în ultimul timp sunt tot mai multe cazuri de leziuni medulare netraumatice de origine vasculară, neoplazică sau infecțioasă. Sunt afectați mai ales adulții tineri între 15 și 29 de ani și adulții cu vârsta peste 64 de ani.

În ultimele trei decenii, cercetările au făcut progrese mari în înțelegerea patofiziologiei leziunilor măduvei spinării și în îmbunătățirea tratamentului.

Leziunile măduvei spinării pot fi parțial vindecate

Neurologii de la grupul de cercetare elvețian NeuroRestore (Lausanne) au descoperit că leziunile măduvei spinării pot fi parțial vindecate prin remodelarea anumitor neuroni.

Folosind o tehnică care combină stimularea electrică și terapia fizică intensivă, cercetătorii au permis unui numar de 9 persoane cu leziuni cronice ale coloanei vertebrale să meargă din nou. Toți pacienții au suferit de paralizie severă sau completă din cauza leziunilor măduvei spinării. Cercetarea deschide calea pentru dezvoltarea de noi terapii direcționate care ar putea beneficia de pacienții cu leziuni severe ale măduvei spinării.

În 2018, echipa de cercetare condusă de neurologul Grégoire Courtine de la Universitatea Politehnica Federală din Lausanne a arătat că furnizarea de impulsuri electrice la nervii coloanei vertebrale inferioare afectate de leziune - o tehnică cunoscută sub numele de "stimulare electrică epidurală" (EES) - ar putea, atunci când este combinată cu kinetoterapie intensivă, să facă oamenii care suferă de leziuni ale măduvei spinării să meargă din nou. 

Tehnica funcționează și la cei care și-au pierdut senzația în picioare

Grupul de cercetare NeuroRestore, condus de Courtine, a demonstrat acum printr-un nou studiu că sistemul funcționează chiar și la persoanele care și-au pierdut orice senzație în picioare.

Echipa a implantat chirurgical un neurotransmițător care a stimulat măduva spinării la nouă pacienți și, în paralel, i-a supus pe participanți la un proces intensiv de neuroreabilitare care a implicat un sistem de sprijin robotic care i-a ajutat pe măsură ce se deplasau în mai multe direcții. Pacienții au fost supuși stimulării și reabilitării de patru, până la cinci ori pe săptămână, timp de cinci luni.

Datorită stimulării electrice epidurale (EES) cuplată cu antrenament, cei nouă participanți - dintre care trei aveau paralizie completă și nicio senzație la picioare - și-au redobândit capacitatea de a merge.

La cinci luni de la începutul experimentului, toți pacienții au putut să-și suporte propria greutate și să facă pași, folosind un walker pentru stabilitate, în timp ce patru nu mai aveau nevoie să pornească EES pentru a merge.

Citește și:

Speranță pentru pacienții paralizați în urma unui AVC. Aceștia ar putea recupera o mobilitate semnificativă

Oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Științe Cognitive și ale Creierului Uman din Leipzig, Centrul Medical Universitar Halle și Charite-Universitaetsmedizinin, capitala Germaniei, Berlin, au dezvăluit că o astfel de stimulare neinvazivă a creierului ar putea îmbunătăți semnificativ mișcarea afectată a pacienților, potrivit Zenger News. 

Terapia a arătat efecte notabile după o singură aplicare și ar putea fi ajustată individual pentru diferiți pacienți pentru beneficiul lor optim, potrivit cercetătorilor, care și-au publicat concluziile în revista Brain Stimulation.

Liderul grupului de cercetare, Bernhard Sehm, a dezvăluit că paralizia brațului, care apare din cauza modificărilor fiziologice și structurale ale creierului după accident vascular cerebral, este una dintre cele mai frecvente consecințe ale leziunilor cerebrale.

”Baza acestor schimbări sunt atât procesele reparatorii ale creierului, cât și modelele comportamentale ale activităților de zi cu zi după accident vascular cerebral”, a spus Sehm, medic senior la Clinica și Policlinica de Neurologie de la Centrul Medical Universitar Halle.

”Cu ajutorul stimulării transcraniene cu curent direct (tDCS), se pot influența aceste modificări ale creierului. Curenții pătrund în țesutul cerebral, unde au un efect local excitator sau inhibitor”, a continuat Sehm. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel