O nouă rundă a dialogului Strategic România-Statele Unite. Principalele teme abordate
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
MApN anunță că a început o nouă rundă a dialogului Strategic România-Statele Unite.

MApN  anunță că secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat, în perioada ‪20 - 22‬ iunie, o vizită de lucru la Washington DC, unde a reprezentat Ministerul Apărării Naționale la cea de-a IX-a sesiune a Dialogului Strategic dintre România și Statele Unite. Din formatul coordonat de Ministerul Afacerilor Externe fac parte reprezentanți la nivel înalt ai ambelor guverne din ministerele Apărării, Interne, Economie și Energie și, de asemenea, oficiali ai agențiilor naționale de profil.

"În cadrul sesiunii dedicate apărării, secretarul de stat a prezentat situația de securitate din regiunea Mării Negre și sprijinul acordat Ucrainei de România, în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. De asemenea, au fost punctate prioritățile României la Summitul NATO de la Washington, stadiul programelor de înzestrare și al investițiilor în infrastructura militară, dar și perspectivele de dezvoltare a unor noi proiecte comune care să răspundă provocărilor geostrategice actuale.

Agenda discuțiilor



Cu prilejul vizitei la Washington, secretarul de stat a avut o întrevedere cu Tressa Guenov, adjunctul principal al asistentului pentru securitate internațională al secretarului american al apărării. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte esențiale, precum sprijinul continuu pentru partenerii din regiunea Mării Negre și cooperarea bilaterală în domeniului apărării.

„România a demonstrat, în aceste vremuri dificile pentru securitatea euroatlantică, că este un partener strategic conștient de obligațiile și responsabilitățile sale ca membru al Alianței. Am arătat că avem capacitatea de a contribui la efortul comun pentru asigurarea securității și stabilității. Statele Unite sunt și vor rămâne unul dintre principalii piloni pe care se bazează securitatea noastră națională”.

În final, cei doi oficiali au discutat despre modalitățile de avansare a proiectelor comune, apreciind eforturile întreprinse până în prezent.

Vizita la Washington a mai cuprins întrevederi ale secretarului de stat cu reprezentanți ai unor prestigioase think-tank-uri cu activitate și în domeniul politicii de apărare, precum Heritage, Atlantic Council și America First Policy Institute. În cadrul acestor întrevederi, oficialul român a evidențiat rolul României ca aliat strategic în regiunea Mării Negre, având contribuții substanțiale la misiunile și operațiile din Balcanii de Vest și Africa", transmite MApN într-un comunicat de presă.

Luminița Odobescu, consultări cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken

Totodată, MAE anunță că la cea de-a noua Reuniune a Dialogului Strategic anual între România și Statele Unite ale Americii, ministrul afacerilor Externe Luminița Odobescu, a avut consultări cu secretarul de stat Antony Blinken.

"Delegația României la cea de-a noua sesiune a Dialogului Strategic a fost condusă din partea română de Ana Tinca, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar din partea americană de  James O’Brien, asistent pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat SUA.

La sesiune au mai participat reprezentanți de rang înalt și experți din instituțiile românești cu atribuții în domeniu, din: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, precum și oficiali de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Energiei și Departamentului Comerțului.

Actuala sesiune de Dialog Strategic a atins toate domeniile principale ale cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv: dialogul politic, cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul economic și comercial și relații interumane.  Agenda evenimentului a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum cooperarea regională și sprijinul pentru partenerii UE și NATO din regiunea Mării Negre, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul interconectivității, accederea României în programul Visa Waiver și cooperarea pe linie de afaceri interne, respectiv cooperarea în domeniul educației.

Ambele delegații au subliniat nivelul de excelență atins de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, inclusiv în urma dialogului la cel mai înalt nivel,  precum și potențialul semnificativ de extindere și aprofundare în continuare a cooperării bilaterale dintre România și SUA. La finalul reuniunii, cele două delegații au adoptat o Declarație comună" transmite MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel